Pirmasis žmonijos zondas į Kentauro Alfą: nuskraidinti galima laisvai, bet tada prasideda tikros bėdos (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Kubietis 2017-02-11 12:16
1961-ais metais pirmą kartą žmogus pakilo į kosmosą, prieš beveik 56 metus. Mokslininkai nori į Kentauro Alfą pasiųsti zondus, kurie keliaus 150 metų. Kokia informacija gali būti naudinga po tiek prabėgusio laiko? Tie zondai po 150 metų primins labiau kosmines šiukšles nei tyrinėjimui skirtus aparatus. Vis dažniau susidaro įspūdis, kad mokslininkai kas kažkiek laiko privalo visuomenei išmesti antį. Nes kitu atveju dauguma susimąstytų, kokie velnio jie išvis reikalingi, finansavimas jų tyrimų kaip į šulinį. Beje, kodėl tie mokslininkai nepaaiškino, kiek laiko užtruktų informacijos keliavimas į Žemę iš Kentauro Alfos? Paprasčiausias palyginimas: duokit pirmąjį mobilųjį telefoną kokiam Amazonės džiunglių čiabuvių vadui. Jam tas daiktas atrodys kaip stebuklas. Mūsų visuomenei tai tik antikvaras, kurį rasi nebent muziejuje. Taip pat ir šie zondai. Dabar jie būtų technologijų ir inžinerijos stebuklas, bet po 150 metų ir atgivenusių tų pačių technologijų, zondo panaudojimas bus gan ribotas, kaip ir duomenų perdavimas.
Creatium 2017-02-11 12:50
Tai, ką sakai yra akivaizdu. Tačiau tai nereiškia, kad nėra prasmės siųsti to zondo. Kaip antai nereiškia, kad per 150 metų jau turėsim technologijas, kad galėtume iki ten nuskristi per porą metų. Taigi, gali būti, kad dabar išsiuntus zondą, po 150 metų jo gauta informacija vis dar bus nauja mums. Čia panašiai, kaip Voyager-1, kuris paleistas 1977 metais - prieš 40 metų! Kompiuteriai pasenę visiškai, kiekvieno mobilus dabar belenkiek galingesnis. Tačiau jo siunčiama informacija vis dar yra naujausia informacija, kurią turime apie tas erdves, kuriose jis yra. P.S. Iš Voyager šviesa (taigi ir informacija) ateina per ~38 valandas, tai nėra taip jau ir daug.
Eič 2017-02-11 12:56
Prieš 56 metus pakilo žmogus į kosmosą. Prieš 48 metus žmogus nusileido į Mėnulį. Ir viskas. Spėju ir prieš New Horizons paleidimą, 2006 metais, buvo tokių, kurie sakė kad neverta siųst nieko iki Plutono, nes jis gi toj pačioj Saulės sistemoj! Tikrai per 10 metų (~20% laiko nuo pirmojo žmogaus paikilmo į kosmosą) kas nors padarys ryškias jos fotkes ar pasiųs daug greitesnį zondą link jo! Voyageris iki Neptūno skrido ~12 metų! Zondas, paleistas 1977 metais buvo vienintelis dalykas iki šiandienos kažkiek priartėjęs prie Neptūno! Kosmoso tyrinėjimui biudžetas yra apgailėtinas. Per 100 metų atradimų įvyktų daug, bet šitas zondas jaučiu ir būtų pirmasis pasiekęs kitą žvaigždę. O ištirti žvaigždę iš arti yra daug naudingiau nei su instrumentais nuo Žemės..
ekstrymas 2017-02-11 17:13
nera ka aiskinti 4.2 sviesmeciu,tai uztruks 4.2 zemes metus(4.2 zemes apsisukimus aplink saule)sviesos greitis 300 000 km/s juo skrendant per 4.2 metus nuskristum i proxima.
kestutisz 2017-02-13 20:24
Visteik perdaug optimizmo tuose žodžiuose "nukskraidinti galima laisvai" - ypač kai realiai niekas dar neturi nei atitinkamų lazerių, nei burės. Ai, šitam plane jau net ir super galingų lazerių neliko, ką jau ten jų platformos (Mėnulyje?) su atitinkamos galios šaltiniais :)
gytis13 2017-04-18 14:01
Man šitie projektai panašūs į pinigų plovimą, visi požymiai atitinka. Darbai nepradėti, techninės galimybės abejotinos, o giriamasi baisiausiai jau atseit Kentauro alfa ranka pasiekiama. O apie ryšį iš zondų nieko nekalbama. Kaip bus perduodama informacija į Žemę? Visgi keturi šviesmečiai nemažas atstumas.