10 mitų apie mūsų žalingus įpročius, kuriais vis dar tikite: naminės cigaretės, greitas prablaivėjimas ir dažnas persivalgymas  (11)

Daugelis žmonių turi vienokių ar kitokių žalingų įpročių, kurie žaloja jų sveikatą. Mokslas juos jau ilgai tyrinėja, bandydamas surasti priešnuodžius ir informuoti visuomenę apie rūkymo, alkoholio vartojimo, persivalgymo ir kitų įpročių žalą. Visgi, jie vis tiek tarsi samanomis apaugo įvairiais mitais. Pateikiame 10 populiariausių mitų apie tris žalingus įpročius: rūkymą, alkoholio vartojimą ir dažną persivalgymą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

  1. Visi metę rūkyti sustorėja. Tiesa yra ta, kad nustojus rūkyti sugrįžta apetitas, pagerėja skonio pojūtis ir uoslė, todėl natūraliai norisi daugiau valgyti. Veikia ir kitas faktorius – kai kurie žmonės vieną žalingą įprotį bando pakeisti kitu ir pradeda nuolat užkandžiauti. Tačiau tai, kad visi metę rūkyti sustorėja, yra mitas. Daugelis žmonių po kelių pirmųjų savaičių sugrįžta prie įprasto valgymo režimo.
  2. Žinant reikiamus metodus ir priemones, galima greitai prablaivėti. Tikriausiai, visi yra girdėję įvairių patarimų – itin stipri kava, šaltas dušas, keistos liaudies medicinos priemonės turėtų padėti greitai prablaivėti. Organizmas alkoholį apdoroja stabiliu greičiu ir paskubinti jo beveik neįmanoma. Kai kurios iš šių priemonių žmones padaro žvalesniais, o tai dažnai supainiojama su prablaivėjimu. Tai gali būti pavojinga, todėl į panašius patarimus ir namudinius vaistus rimtai žiūrėti nereikėtų.
  3. Dažnas persivalgymas nėra tikras žalingas įprotis. Daugelis žmonių mano, kad dažnas persivalgymas negali būti linksniuojamas toje pačioje kategorijoje su rūkymu ar dažnu alkoholio vartojimu. Tačiau mokslininkai teigia, kad tai yra labai panašus žalingas įprotis, kai kuriems žmonėms virstantis tikrų tikriausia priklausomybe nuo maisto. Dažnai žmonės įstringa nuolatinio persivalgymo-dietos- nuolatinio persivalgymo cikle ir be specialistų pagalbos iš jo ištrūkti negali.
  4. Pačių susuktos cigaretės yra sveikesnės nei gamyklinės. Kadangi cigarečių gamintojai gamybos procesuose naudoja įvairias medžiagas, ne tik tabaką, vyrauja nuomonė, kad pačių susuktos cigaretės yra sveikesnės. Visgi, papildomų cheminių medžiagų poveikis gamyklinėse cigaretėse nėra patikimai įrodytas. Tačiau žinoma, kad savas cigaretes gaminantys žmonės dažnai gamina tokius rūkalus, kuriuose yra gausu dervų ir nikotino. Kartais, net daugiau nei gamyklinėse cigaretėse. Nepadeda ir tai, kad ne visi naudoja filtrus. Todėl šio mito reikėtų atsisakyti – savomis rankomis pagamintos cigaretės dūmas toli gražu nėra sveikesnis už gamyklinės cigaretės.
  5. Didelis alaus suvartojimas užaugina pilvą. Didelis maisto produktų suvartojimas užaugina pilvą – tai tiesa. Tačiau nėra didelio skirtumo, kuo bus piktnaudžiaujama. Vadinamą „alaus“ pilvą gali užsiauginti ir tie vyrai (moterų kūne riebalai kaupiasi kitaip ir kitose vietose), kurie alaus išgeria nedaug.
  6. Daug valgantieji turi pradėti daug judėti ir problemos bus išspręstos. Šis mitas kyla iš paprastos tiesos, kad tie žmonės, kurie sportuoja ar dirba fizinį darbą, daug valgo ir dažniausiai neturi problemų su kūno svoriu. Tačiau tais atvejais fizinė veikla ateina pirmiau nei gausi mityba. Norint kontroliuoti kūno svorį reikia pirmiausia susirūpinti dieta – ne tik maisto kiekiu, bet ir kokybe. Tačiau svarbiausia yra pasitarti su specialistais – tik jie gali patarti, kaip atsikratyti šios problemos.
  7. Nebūtina mesti rūkyti – pakanka sumažinti surūkomų cigarečių skaičių. Nors tai tiesa, kad daugiau cigarečių per dieną surūkantys žmonės savo kūną žaloja labiau, nėra surūkomų cigarečių normos, kuri būtų saugi. Bet koks rūkymas stipriai kenkia sveikatai, todėl geriau visiškai mesti, nei manyti, kad surūkomų cigarečių kiekio sumažinimas jus išgelbės yra klaidinga.
  8. Išsivėmimas padės išvengti pagirių. Tikriausiai ir šį patarimą yra girdėjęs ne vienas. Kažkodėl mitas, kad išsivėmimas po audringo vakarėlio padės išvengti pagirių, yra labai gajus. Manoma, kad taip kūnas atsikrato perteklinio alkoholio. Tai netiesa. Alkoholis žmogaus organizmo yra labai greitai pasisavinimas ir vėmimas kyla tuomet, kai organizme jo jau yra daug. Alkoholis tokiu būdu iš organizmo nėra pašalinamas ir pagirios po išsivėmimo lengvesnės nebus.
  9. Nuo dažno persivalgymo kenčiantys žmonės yra storuliai. Šis mitas iš dalies yra tiesa – daug valgantys žmonės dažnai priauga nemažai svorio. Tačiau šį įprotį turintys žmonės tik daug valgo. Tai nereiškia, kad jie valgo bet ką, visiškai nejuda ar niekada nesilaiko dietos. Dažnai nuo dažno persivalgymo kenčiantys žmonės neatrodo storesni už kitus. Šį žalingą įprotį gali turėti visi – ir moterys, ir vyrai, ir vaikai.
  10. Rūkoriai juk niekam netrukdo ir kenkia tik sau patiems. Savaime aišku, suaugę žmonės turi teisę rūkyti. Tačiau nuo savo cigarečių dūmų jie turėtų apsaugoti aplinkinius, ypač vaikus ir nėščias moteris. Pasyvus rūkymas daugybei žmonių jau kainavo sveikatą ir gyvybę, tai yra įrodęs ne vienas mokslinis tyrimas. Tik didžiulė ir labai įtakinga tabako pramonė tai dar kartais neigia, o visos mokslo institucijos sutinka – pasyvus rūkymas yra labai žalingas sveikatai. Todėl rūkyti viešose vietose šalia kitų žmonių yra nepatartina. Mokslininkai taip pat pastebi, kad sveikatos apsaugos sistemos rūkorių gydymas atsieina gana brangiai, tačiau kiekviena šalis šiuo požiūriu yra skirtinga.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(24)
(10)
(14)

Komentarai (11)