Užkibsite ar ne – kokios spalvos, jūsų nuomone, yra figūros vidus? (Foto)  (7)

Meskite žvilgsnį į keturis banguotus stačiakampius pateiktus paveikslėlyje ir pasakykite kokia jūsų nuomone yra jų vidaus spalva?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Greičiausiai teigsite, jog šviesiai mėlyna. Klysite. Nes spalva balta. Pažiūrėkite į paveikslėlį iš labai arti, arba geriausia – uždenkite vienos figūros mėlynus kraštus popieriaus lakštais ir patys įsitikinsite.

Šis fenomenas vadinamas akvarelės iliuzija. Jis pasireiškia kai baltas plotas įgauna blyškų jį supančių kraštinių spalvos atspalvį. Panašų efektą gauname tapydami akvarele, kai šalia dažų potėpio, išliejame vandens – šis iškart vizualiai įgauna šalia esančių dažų atspalvį.

Kodėl?

Ogi todėl, kad evoliucijos eigoje mūsų smegenys vystėsi ir geriau prisitaikė identifikuoti linijas ir kraštines, o ne spalvas. Linijos padeda nustatyti figūras, o tai daug labiau reikalingas ir didesnį pranašumą išgyventi duodantis gebėjimas.

Kai tik mūsų smegenys identifikuoja mėlynos spalvos figūrą, jos pradeda ieškoti simetrijos. Tik šiuo atveju vidinė, šviesesnės mėlynos spalvos linija sumaišo visas kortas. Vos pakliuvus į regos lauką, ji priverčia jūsų smegenis susigrumti su neatitikimu.

Šioms tenka vienu metu identifikuoti dvi figūras, tad nelieka resursų spalvų nustatymui. Smegenys tiesiog spėja vidinę spalvą pagal artimiausią jam esančią. Ir spėja klaidingai.

Štai kitas atvejis:

Efektas šiame paveikslėlyje atrodo dar ryškesnis. Taip yra, nes sienelių čia yra dar daugiau tik jos sukomponuotos į kur kas mažesnį plotą. Taigi, jūsų smegenys figūroms identifikuoti skiria dar daugiau pajėgumų ir tai atitinkamai padaro iliuzinį efektą dar didesniu.

Taigi, faktas tas, kad smegenys kai kuriais atvejais spalvą tiesiog spėja. Ir kaip teigia mokslininkai, tai visai nieko blogo, kol sugebate įvertinti figūras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(73)
(71)
(2)

Komentarai (7)