Ekonomistai rėžia tiesiai šviesiai – egzistuoja dvi Lietuvos: kiek vidutinis vilnietis turtingesnis už likusius lietuvius?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2017-02-28 11:37
Keista, kad nepamini, kad kaimuose trūksta su žemės ūkiu susijusių specialistų, ir jie laisvai gali uždirbti daugiau, nei vidutinis specialistas mieste...
Robkinas 2017-02-28 11:51
Padoresnio busto nuoma prasideda nuo 400 eur, ne nuo 300.
aurimokas 2017-02-28 13:09
Truksta, ar tiesiog stambieji ukininkai verkia kad truksta, nes nenori investuot i darbuotojus, pvz. vietiniu apmokyt dirbt su naujais traktoriais , kurie tik koluky su senu T30 arimuose vazinejo? Eiciau ir as dirbt ukio darbus, bet zinau kaip ten buna pas tuos ukininkus. Pats turi ismokt nauja John Deere vairuot, naudot visa ten sukista elektronika, isleist kruva savo pinigu, o graza atgal bus minimali, nes sezono metu uzdirbsi max 500 Eur, reikes dirbti pamainom po 12 val, o ne sezono metu isvis busi pasiustas neapmokamu atostogu.
Ar_as? 2017-02-28 13:17
Kaip visada - paimkime statistiką, pažiūrėkime tuos skaičiukus, kuriuos norime ir pasidarykime išvadas, kurias norime. Pajamų negalima vertinti atsietai nuo gyvenimo sąnaudų. 1. Būstas. Už savo butą vilniuje ramiai nusipirkčiau namą Alytuje. Už tokį butą Alytuje mokėčiau apie 50-60 proc. mažiau. 2. Vidutiniame restoranėlyje 8 žmonės Alytuje pavakarieniavo už 400 EUR. Tokios vakarienės kainą tokio lygio vietoje Vilniuje būtų minimum 600 EUR. 3. Automobilio remonto darbų kaina kauno rajone apie 30-40 proc. mažesnė. 4. Alytaus net ir turguje kainos 10-20 procentų mažesnės. 5. Moteriškas apsikirpimas provincijoje kainuoja iki 20 Eur mažiau... 6. Net nenoriu pabandyti įsivaizduoti, kokį būstą 3 asmenų šeima Vilniuje išsinuomotų už nurodytus 300 EUR... Ir taip toliau ir panašiai. Galima pasvaičioti, kad ir gyvendamas Vilniuje automobilį galiu remontuoti kažkur provincijoje (panašiai ir su kitomis paslaugomis): ne, negaliu, nes jei lakstysiu remontam, apsipirkimam ir t.t. tai neteksiu darbo arba gyvenimo. Konkrečiai apie pajamų statistiką: 1. Vilniaus daug didesnę sąlyginę dalį ekonomikos užima: a) valstybė; b) užsienio kapitalas. Nei vienas, nei kitas nemoka "juodais", kas dar labiau iškreipia statistiką. Juodų pinigų procentinė dalis provincijoje yra stipriai didesnė. 2. Provincija turi didelę dalį vadinamų asocialių asmenų, t.y. subjektų, kurie nei nori, nei gali dirbti ir užsidirbti ir gyvena iš pašalpų. Jų pajamos taip pat keliauja į tokius "vidurkius". Tokie žmonės negali būti skaičiuojami bendroje staistikoje - jie yra "lost cause", nedirbtų/negalėtų dirbti nei Vilniuje, nei Niujorke, nei Marse. Jų padėtis neturi nieko bendro su geografine lokacija. 3. Iš provincijos pasitraukė daug jaunų žmonių (į tą patį Vilnių, Klaipėdą, Kauną ar užsienio šalis), todėl didelis procentas pensijinio amžiaus žmonių - jų pajamos taip pat neturi jokio ryšio su geografine lokacija, bet jie su savo pajamomis įtakoja "vidurkius". Juokingai atrodo parašymai apie buržujus vilniečius prie restoranų Kažkaip nėra autoriui suvokimo apie gyvenimo tempą ir darbų apimtis matyt. Jei aukštesnio lygmens biuro planktonas dar ir pietus atsinešimui gamintų, tai įskaitant vaikų susirinkimus per visus kamščius ir pan. galėtų miegoti po garbingas 4-5 valandas per parą. Dažnai tas valgymas trečiarūšių pietų už 6 eurus yra ne pasiekimas, o tiesiog kitos išeities neturėjimas...
AAA000 2017-02-28 14:00
Tu nesupranti isvis kas darosi "ne Vilniuje". Ten net ir valdzia organizuoja darbus "juodais" - tik pagal kita modeli. Sakykim yra valdiska istaiga - kur nors provincijoj. Ja sudaro direktorius, kokiu pora pavaduotoju, buhaltere ir kokia nors valytoja 0,25 etato (kad butu buhalterei ka skaiciuot ir figuruotu statistikoj )... Ir toje imoneje dirba kokiu 15 darbininku - bet visi jie apiforminti kaip viesuju darbu bedarbiai asmenys. Padirba po 2-4 menesius, tada kiti padirba, tada dar kiti - ir sezonas apsisuka. Dirba vis tie patys (seniau jie budavo pilnaverciai darbininkai)... Alga mokama puse is birzos, kita puse is savivaldos...Visa kita laika tipo "atostogauja", arba kokias egzistavimo pasalpas atidirbineja be jokiu soc garantiju. Jei buna realaus darbo - tai padaro terminuotas sutartis - pratesia menesiu ar dviem. Realiu darbo vietu provincijoj darbininkasms viesam sektoriuje ner - jos sunaikintos jau kokie 8 metai atgal... Nebent kokia nors labai specifine specialybe (bet cia jau specialistas turetu skaitytis...). Kai Zuokas norejo tokios tvarkos Vilniuje - jis sita modeli is provinciju nusiziurejo. O cia kliedi forumieciai, kad nedirba liaudis ar ten geria ir tinginiai...(iskart matos kad snapo is Vilniaus iskise nebuvo jau virs 10 metu...) Man juokingiausia kitkas - kad ten visokie "ale ekonomistai" (tipo kuodis, nauseda ar ten koks nors maciulis, tik dabar statistiskai pastebejo - kad "kazkas pasikeite" su algu vidurkiais...) Kai provincijoj ta zinojo vos ne kas antras jau keli metai atgal... O dar juokingiau - sita banga galiausiai ir paciam Vilniuje atsidurs kazkada. Gal po 10 metu - bet irgi prasides. Nuo pakrasciu greiciausiai... Nes Vilnius laikinai klesti butent del situ subegusius is rajonu jaunu pilieciu, kur prisiime paskolu bustui ir sukure Vilniaus "ekonominio giganto stebukla"... Cia tiesiog centro efektas veikia - bet jis laikinas dalykas - duoda roziniu akiniu euforija Vilniui "kad viskas neblogai". Emigracijos masta vertinkit - ten realus skaiciai prognozems kas bus...
immortallt 2017-02-28 15:05
Nu nu, už 6€ valgai restorane. Už 3€ valgykloje neblogą maistą. Už <2.5€ jau prastas maistas valgyklos tipo įstaigoje. Vairuoti naujausią ūkio techniką moko žemės ūkio institutai ir kolegijos. Kitas dalykas, kuris iš jūsų kišit pinigus į alkoholiką ir po to patikėsit vairuoti techniką už milijoną eurų? Net jei ne alkoholikas, darbdavys neturi jokių garantijų, kad įpusėjęs ar pabaigęs mokslus tiesiog nepradings. Trūksta šiaip ir elementariai melžėjų, kurios gauna vidutinę ir daugiau. Trūksta ir veterinorių, kurių baigia prūdais, bet mokosi pagrinde mergaitės svajojančius kaip gydys šuniukus ir kačiukus. Pradėjusi dirbti gauna MMA. Žemės ūkyje pradėtų dirbti nuo 1,000€ ir daugiau + mašina ir kuras. Ai, bet ką čia, svarbu pavergti, kad kiti blogi. Po galais, už 30€ per dieną kaime surasti kas norėtų daržų paravėti rasti neįmanoma. (pagalba močiutei)
wo123 2017-02-28 16:35
Vilnius, civilizuočiausias miestas. Kai tokia Kaimiška Lietuvos sudėtis nėra ko tikėtis padorios pasiūlos, prieinamų produktų, kainų, prekių. Lietuvoje užmiestinės gyvenimo sąlygos yra labai atšiaurios. 60 % Lietuvos teritorijos nėra net vienkiemių ar pievų - pelkės su spyglynais, Pliurzynais, pušynais. Taip pat pridursiu, kad Vilniaus viešajame transporte Jau nebėra vietos. Gatvės užkimštos automobiliais, Miesto centras perkrautas. Tam tikru laiku Vilniuje būna iki 1/4 Lietuvos gyventojų + Užsieniečiai. Tai sudaro labai nepatogų įspūdį ir tokiame mieste pavojinga ir nesveika gyventi. Lietuva dirvonuojanti Rusiška, Šiaurietiška, Skurdi šalis. Reikia mažiau paisyti Valdžios prokrastinacijų, kad gyvename gerai. Kubiliui jau seniai norisi trenkti į Snukį. Kaunas - kaimas su miesto dekoracijomis, o kiti dideji miestai išskyrus Klaipėdą yra kaimeliai. Klaipėda dar neblogas miestas/miestelis. Po to seka Marijampolė. Elektrėnai labai mažas miestelis prie Kaimų. Ukmergė, Kėdainiai, Molėtai Telšiai - nedideli miestukai kur trūksta infrastruktūros. O štai Zarasai, Ukmergė, Plungė, ŠIlutė, Švenčionys, Vilkaviškis Kretinga, tai ne miestai, o kaimai su Vasarnamiais. Ką išvažiavę iš Vilniaus nuriedėsite į griovį ir nustipsite iš dehidratacijos ? Taip, tai gyvenimo ateitis užmiestyje, nes net į Vienkiemį neįmanoma užsukti.
immortallt 2017-02-28 16:51
Vienkiemių pilna, nerasi Lietuvoje taško, kur 25km nebūtų 1,000 gyventojų. Beje, Vilniuje dar šįmet turėtų pagerėti situacija su viešuoju transportu. Kamščių problema dar nedidelė Vilniuje, daugiau problemos su parkingu. P.S. biški nepataikiau paspausti, bet šiaip sutinku.
Robkinas 2017-02-28 19:40
Išvažiuok pasiganyti po Lietuvą biškį platesniu mastu, nes kaip suprantu, įvertinai Lietuvos gyventojų paplitimą teritorijoje važiuodamas greitkeliu Kaunas - Klaipėda.
kestutisz 2017-02-28 21:17
Kitaip ir nebus kol valstybines kontoras grūs reikia ar nereikia į vieną miestą. Dabar jau tikrai nereikia kai galima ne tik karvelių paštu dokumentus skraidinti, bet ir per sekundę persiųst. Ką ten persiųs, į kamerą pašnekėt kaip visi didesnių kontorų darbuotojai moka...
immortallt 2017-03-01 09:25
Turėtų būt ne tik viename mieste, pageidautina viename pastate. Mažinant kelionių laiką, optimizuojant komunikaciją ir pan. Blyn, jei prireiks į dvi ministerijas varyti, tai lakstysi per miestus?
kestutisz 2017-03-03 10:05
O ko ten, gal kyšiukus nuvežt? Šiaip būti valdininku didelės kvalifikacijos nereikia, net atsakomybės jokios praktiškai nėra - faktiškai idealus darbas regionams, iš tiesų nesuprantu kam juos sukoncentruoti vienoje vietoje.Centre galbūt pakanka turėti kuriančius jiem sistemas, kad gyvam interesantui nereiktų išvis net žinoti kur tas valdininkas sėdi.
immortallt 2017-03-03 10:41
kestutiz, yra kam reikia, tie patys ministrai turi dalyvauti tiek posėdžiuose vyriausybėje, tiek seime. Vat perkelti į internetą - reikia. Tada galės iš bet kurio miesto ir dirbti, tam kam nereikia fiziškai būt vietoje.