Tas keistas jausmas, kai pilve skraido drugeliai - kodėl kai nervinamės tai jaučiame?  (2)

Daugeliui pažįstamas jausmas, kai jaudinantis dėl kokios nors laukiančio įvykio, ima pykinti, o pilve kyla „neramumai“, tarsi pilve skraidžiotų drugeliai. Tiesa ta, kad pilve tikrai niekas neskraido, o šis jausmas susijęs su jūsų nervų sistema, rašo Medicalxpress.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gudrios kūno sistemos

Žmogaus kūnas geba rūpintis savimi bet didelių sąmoningų pastangų. Jis reguliuoja širdies ritmą, kraujotaką ir maistinių medžiagų paskirstymą be jokio sąmoningo žmogaus įsikišimo. Už visa tai atsakinga autonominė nervų sistema (ANS).

ANS dar skirstoma į simpatinę ir parasimpatinę nervų sistemą arba kitaip į „kovos arba pabėgimo“ bei „ilsėkis ir virškink“.

Daugeliu atvejų šios nervų sistemos yra atsakingos už gana priešingus veiksmus. Simpatinė nervų sistema atsakinga už kraujospūdžio didinimą, tuo tarpu parasimpatinė nervų sistema jį mažina. Tad širdies ritmas – tai simpatinės ir parasimpatinės nervų sistemos veikimo pusiausvyra.

Parasimpatinė nervų sistema atsakinga už sotumo ir mieguistumo jausmą po valgio: kraujas iš širdies nukreipiamas į skrandį, tad kyla noras prisėsti ir leisti maistui virškintis.

„Kovos arba pabėgimo“ reakcija

Turbūt kyla klausimas, kuo gi tai susiję su „drugeliais pilve“. Vienas iš pagrindinių ANS tikslų – paruošti jus tam, kas turi nutikti. Tai suteikia evoliucinį pranašumą: juk susidūrę su pavojumi, nenorite, kad jūsų organizmas būtų užsiėmęs maisto virškinimu. Tokiose situacijose visas kraujas turėtų būti nukreiptas į jūsų kojų raumenis, kad jūs būtumėte pasiruošę bėgti greičiau nei įprasta.

Simpatinė nervų sistema tampa dominuojanti, išsiskiria adrenalinas, pagreitėja širdies plakimas, kepenys išskiria gliukozę, o kraujas iš virškinamojo trakto nukreipiamas į raumenis rankose bei kojose, kad būtumėte pasiruošę gintis arba bėgti. Tai vadinamoji „kovos arba pabėgimo“ reakcija.

Šis kraujo trūkumas žarnyne sulėtina virškinimą, o raumenys, esantys aplink skrandį ir žarnyną, sulėtina dalinai suvirškinto maisto maišymą. Kraujagyslės susiaurėja, taip sumažindamos kraujotaką žarnyne.

Adrenalinas sutraukia žarnų sieneles, taip sulėtinant virškinimą, tačiau tuo pačiu atpalaiduoja specifinį žarnyno raumenį vadinamą „išorinį analinį sfinkterį“, dėl ko daliai žmonių jaudinantis netikėtai „prispiria“ į tualetą. Tuo tarpu kraujotakos žarnyne sumažėjimas sukelia keistą „drugelių“ jausmą pilve. Skrandis pajunta kraujo ir deguonies trūkumą, todėl jutiminiai nervai skrandyje siunčia signalą, kad ši situacija nėra maloni.

Na, o kadangi jausmas tuomet būna tarsi pilve kažkas skraidytų, šį pojūtį dauguma ir vadina „drugeliai pilve“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(17)
(0)
(17)

Komentarai (2)