Nežinote ar pakelti ir suvalgyti ant grindų nukritusį skanų kąsnelį? Mokslininkai atliko įdomų tyrimą, kurio rezultatai stebina

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

zet 2017-03-16 14:55
pries menesi buvo publikuotas priesingas tyrimas, kad nesaugu valgyti maista, kuris nukrito net sekundei.
HardAxe 2017-03-16 16:05
ten tureta omeny, kad 3-5 sekundziu taisykle negalioja, bacilos prilimpa akimirksniu. sitas tyrimas parodo, kad prilipusiu bacilu kiekis statistikai nepavojingas. Mane asmeniskai nustebino, kad lygios grindys perduoda daugiau bakteriju nei kilimas. Buvau isitikines atvirksciai.
rwc 2017-03-16 17:11
Svarbus yra paviršiaus sąlyčio plotas. Su kilimo siūleliais jis beveik nulinis: kąsnis tiesiog kabo ore palenkęs tiek siūlelių, kiek jį gali išlaikyti (ir visa spaudimo energija susikoncentravusi ant jų). Ant plokščio paviršiaus energija tolygiai pasiskirsto per visą sąlyčio plotą, todėl kąsnis yra linkęs „atsigulti kuo patogiau“ ir susiliesti kuo glaudžiau. Išpylęs sultis ant grindų, geriau jų nesriaubk, arba paskubėk, kol bala neišsklido (čia 5sek taisyklė galioja visu gražumu). Papildomas faktorius – temperatūra ir drėgmė. Kilimo siūleliai jų kąsniui irgi perduoda labai mažai lyginant su kietu, truputį hidrofobišku paviršiumi, kokie paprastai pasitaiko virtuvėje. Dar viena logikos linija: jei paviršius lengvai nuvalomas, tai ir ant jo padėtas maistas greičiau surenka purvą, dulkes, drėgmę bei bakterijas. Užtat virtuvė – ypač tos vietos, kurias dažniausiai valome – yra didžiausias stafilokokų rezervatas bute. O tu pabandyk rankove išvalyti ketčupą iš kilimėlio!