Mokslininkai jau bando valgomus robotus, tačiau kam jie iš tikrųjų reikalingi?  (1)

Šveicarijos miesto Lozanos Federalinės politechnikos mokyklos mokslininkai paskelbė mokslinį darbą, kuris aprašo mechanizmų iš želatinos sukūrimą. Ši technologija galiausiai gali leisti sukurti valgomus robotus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimas vis dar tebėra ankstyvame etape ir mokymo įstaigos darbuotojai dar nevisiškai supranta, kam gali būti naudinga ši technologija. Universiteto intelektualių sistemų laboratorijos direktorius Dario Floreano duodamas interviu leidiniui „TechCrunch“ pripažino, kad komanda dirba ne visiškai logiškai. Projektas išsivystė vien iš noro sukurti kažką naujo – kurdami šį mechanizmą mokslininkai iš pradžių neplanavo išspręsti kokia nors aktualią problemą.

„Prieš metus absolventais ir bendraautorius Junas Shintake atėjo pas mane ir pasakė: „mes kuriame visus tuos biologinius robotus, bet biologinės sistemos yra valgomos, o mūsų – ne“, – pasakojo Floreano. – „Pamaniau, kad tai įdomu. Maistas ir robotai pasižymi visiškai kitokiais apribojimais ir savybėmis. Anksčiau nei pamąstyti apie tai, ką to pagrindu galima sugalvoti, aš nusprendžiau išsiaiškinti ar sugebėsime sujungti šias dvi sritis. Tai būtų labai įdomus išbandymas“.

Dario Floreano pasiūlė  sąrašą valgomų robotų potencialių naudojimo atvejų, įskaitant maistą, kuris pats gali nukeliauti iš šaltos vietos į šiltesnę ir atvirkščiai, taip pat savarankiškai pasiekti žmogų ar gyvūną, kurį reikia pamaitinti. Šis metodas gali būti naudojamas ir automatiniam vaistų pristatymui.

Panašų tyrimą pernai atliko Masačiusetso Technologijų universitetas, kurio metu iš džiovintų kiaulių žarnų sukūrė robotą-origami, kuris įdėtas į žmogaus skrandį iš jo gali pašalinti prarytus daiktus. Tačiau Lozanos Federalinės politechnikos mokyklos mokslininkų išradimas skiriasi tuo, kad jo mechanizmai yra visiškai suvirškinami, todėl jų nereikia pašalinti iš žmogaus kūno.

Veikiančių iš želatinos pagamintų robotų prototipų kol kas nėra, tačiau mokslininkai nusprendė susivienyti su Lozanos viešbučių valdymo mokykla tam, kad sukurtų ne tik naudingus, bet ir skanius mechanizmus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TOPCOM
TOPCOM
(6)
(1)
(5)

Komentarai (1)