Moksleivis tarp NASA duomenų aptiko klaidą, kurios jie patys nepastebėjo beveik pusantrų metų: istorijos atomazga - neeilinė  (3)

17-metis britas Milesas Solomanas, nagrinėdamas NASA duomenis, aptiko klaidą, kuri buvo nepastebėta daugiau nei metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie savo pastebėjimą jis pranešė NASA el. paštu ir sulaukė pasiūlymo padėti ją ištaisyti.

Klaidą M.Solomanas pastebėjo fizikos pamokos metu nagrinėdamas Tarptautinės kosminės stoties (TKS) radiacijos jutiklio duomenis. 

Šis jutiklis kas keturias sekundes fiksuoja radiacijos lygį kosmose. Mokiniai nagrinėjo duomenis, kuriuos jutiklis įrašė per pusmetį, kuomet TKS dirbo britas astronautas Timas Peake'as. 

„Mes gavome daugybę lentelių ir tai buvo kur kas įdomiau nei gali atrodyti, – sakė M.Solomanas. – Puoliau nagrinėti pačią sąrašo pabaigą, mažiausius užfiksuotus energijos kiekius.“

Vaikinas pastebėjo, kad tais atvejais, kai sensoriai nefiksavo radiacijos, jų įrašuose buvo neigiamas skaičius. Tačiau jis suprato, kad neigiamos energijos fiksuoti neįmanoma, todėl pranešė apie tai NASA.

Mokiniai nagrinėjo duomenis, kuriuos jutikliai įrašinėjo nuo 2015 metų gruodžio, taigi šios klaidos niekas nepastebėjo net 15 mėnesių. 

NASA atstovai teigė žinoję apie šią klaidą, tačiau jos ekspertai manė, jog tai nutinka tik kartą ar du per metus. Visgi M.Solomanas jiems pranešė, kad tai nutinka bent kelis kartus per dieną. 

NASA padėkojo moksleiviui už atrastą klaidą ir pasiūlė jam prisidėti taisant šią klaidą. 

Jaunuolis, panašu, tik to ir laukė. „Nenoriu įrodyti, kad NASA klysta. Noriu su jais dirbti ir iš jų mokytis“, – sakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(60)
(5)
(55)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: