Tiesa anksčiau ar vėliau visada išaiškėja: kokie tikrieji Rusijos nuostoliai atsiimant miestą Sirijoje  ()

Naujienų agentūra „Reuters“ išsiaiškino, kad Rusijos pajėgos Sirijoje nuo šių metų sausio pabaigos prarado tris kartus daugiau karių ir kontraktininkų, nei skelbiama oficialiai. Duomenys rodo, kad Kremliui karinė intervencija Sirijoje kainuoja kur kas daugiau, nei skelbiama šalies visuomenei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Agentūros surinkti įrodymai byloja, kad nuo sausio 29 dienos Sirijoje žuvo 18 Rusijos piliečių. Šie kariai nuo sausio pabaigos kartu su Rusijos remiamo Basharo al Assado pajėgomis grūmėsi dėl „Islamo valstybės“ (IS) užimto istorinio Palmyros miesto.

Rusijos gynybos ministerija viešai skelbia tik apie penkių kariškių žūtį. Be to, oficialiuose pranešimuose apskritai neminima kokia nors plati Rusijos sausumos pajėgų operacija aplink Palmyros miestą.

Aišku, Rusijoje į karo Sirijoje aukų skaičių nereaguojama taip jautriai kaip Vakaruose. Tačiau prieš kitų metų prezidento rinkimus Vladimiras Putinas tikrai nenori būti pagautas meluojantis.

Kurortą iškeitė į Siriją

Tikrasis Sirijoje žuvusių Rusijos karių skaičius paaiškėjo „Reuters“ apklausus velionių artimuosius ir bičiulius, kapinių darbuotojus, ištyrinėjus regioninės žiniasklaidos pranešimus apie laidotuves. Taip pat padėjo nepriklausomų tinklaraštininkų tyrimai.

Kiekvienu atveju „Reuters“ žurnalistai nepriklausomai patvirtino informaciją apie Rusijos piliečio žūtį bendraudami su asmenimis, pažinojusiais auką. Rusijos pareigūnai į naujienų agentūros klausimus neatsakė.

Daugelis žuvusiųjų, beje – ne Rusijos reguliariųjų pajėgų kariai, o civiliai, Sirijoje dirbę kaip privatūs kariniai kontraktininkai. Maskva nėra oficialiai pripažinusi, kad į Siriją siunčia kontraktininkus.

Vienas iš 18 žuvusių vyrų – 52-ejų Jurijus Sokalskis iš Gelendžiko kurorto Juodosios jūros pakrantėje.

Kaip „Reuters“ teigė vienas J.Sokalskį pažinojęs asmuo, jis sutartį dėl vykimo į Siriją pasirašė sausį su grupe kitų kontraktininkų.

Viename iš paskutiniųjų savo skambučių namo į Rusiją J.Sokalskis stebėjosi, kad į Siriją atsiųsta tiek daug rusų kontraktininkų. Jis taip pat pasakojo apie itin intensyvius mūšius: „Iš 100 žmonių 50 grįžta karstuose.“

Įspėjo vengti žurnalistų

Praėjusių metų kovo 14-ąją Rusijos prezidentas V.Putinas paskelbė apie dalinį šalies pajėgų atitraukimą iš Sirijos – esą misija įvykdyta. Tačiau nuožmūs mūšiai dėl Palmyros liudija visai kitokią situaciją.

Tarp 18 Sirijoje, „Reuters“ žiniomis, žuvusių rusų – penki profesionalūs kariškiai, apie kurių netektį skelbė Rusijos gynybos ministerija, keturi kontraktininkai, kovoję viename dalinyje ir žuvę tą pačią dieną, dar septyni kiti kontraktininkai ir du kariai, apie kurių žūtį ministerija neskelbė.

Laikotarpis, kurį analizavo „Reuters“, kaip tik sutapo su didelių Rusijos pajėgų operacijų ties Palmyros miestu pradžia.

Keli Sirijoje nukautų rusų artimieji teigė sulaukę skambučių iš kontraktininkus samdančių žmonių, kurie juos įspėjo nebendrauti su žiniasklaida.

Iš 18 aukų mažiausiai 10 žuvo Palmyroje ir aplink miestą. Jį IS džihadistai užėmė pernai gruodį – jau antrą kartą per metus.

Kontraktininkai ir kariai

J.Sokalskis, sausumos minų specialistas, sausio 10 dieną išvyko iš savo namų Gelendžike į Rostovą Rusijos pietuose. Čia jis prisijungė prie grupės kontraktininkų, kurie buvo siunčiami į Siriją.

Anksčiau į Siriją kaip kontraktininkai galėdavo vykti tik vyrai, kuriems – daugiau nei 35 metai. Šie rusai ten ne kovodavo, o rengdavo sirus karius ir tvarkydavo techniką. „Šį kartą jie ėmė visus“, – tvirtino J.Sokalskiui artimas žmogus.

„Reuters“ matė oficialius dokumentus, rodančius, kad J.Sokalskis buvo mirtinai sužeistas šrapnelio sausio 31 dieną Sirijos Homso provincijoje, apie 60 km į vakarus nuo Palmyros.

Tą pačią dieną žuvo dar trys viename dalinyje tarnavę kontraktininkai – Aleksejus Nainodinas, Romanas Rudenka ir trečias vyras, kurio tapatybės „Reuters“ nenustatė. Sausio 29-ąją ten pat užgeso dar vienas kontraktininkas Dmitrijus Markelovas.

Toje pačioje vietovėje vasario 16-ąją buvo nukauti keturi reguliariųjų pajėgų nariai. Valstybinė Rusijos žiniasklaida juos vadino „patarėjais“ ir jų tapatybės neatskleidė. Penktasis kariškis, Artiomas Gorbunovas, žuvo prie Palmyros kovo 2 dieną.

Dar aštuoni Sirijoje nuo sausio pabaigos žuvę rusai – kontraktininkai Konstantinas Zadorožnyj, Ivanas Slyškinas, Vasilijus Jurlinas, Aleksandras Sagaidakas, Aleksandras Zangijevas ir Aleksandras Tyčininas bei du profesionalūs kariai Igoris Vorona ir Sergejus Travinas.

Iš vietos žiniasklaidos pranešimų ir pasisakymų socialiniuose tinkluose galima spręsti, kad Sirijoje nuo sausio pabaigos žuvo ir daugiau nei 18 rusų. Tačiau tokios informacijos nepriklausomai patikrinti kol kas neįmanoma.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(27)
(2)
(25)

Komentarai ()