Nauji mokslininkų sukurti akiniai leis matyti tūkstančius plika akimi nematomų atspalvių: pritaikymo galimybės - neribotos  (1)

Tetrachromatija žmonėms pasitaiko labai retai. Nežinia laimingi šią būklę turintieji ar ne, tačiau tetrachromatija leidžia žmonėms tiksliai atskirti tūkstančius atspalvių, kuriuos įprasta žmogaus akis laikytų tiesiog viena ir ta pačia spalva.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip žinia, akies obuolyje yra priimami tam tikro ilgio šviesos dirgikliai. Juos priima vidinis akies dangalas – tinklainė, o jei dar tiksliau – tinklainėje išsidėsčiusios šviesiai jautrios ląstelės: kolbelės ir lazdelės. Lazdelių yra daugiau, jos išsisklaidę beveik po visą tinklainę ir iš dalies leidžia matyti mums prieblandoje.

Kolbelių, tuo tarpu, mažiau, tačiau jos tarpusavyje skiriasi: vienos kolbelės priima trumpų bangų šviesos spektrą, antros – vidutinių, trečios – ilgų. Iš esmės tai atitinka tris spalvas – mėlyną, žalią ir raudoną.

Akis tiesiogiai atpažįsta tris spalvas, todėl ir vadinamės trichromatais. Žinoma, kolbelės geba įvertinti atspalvius, o skirtingų sudirgintų kolbelių kombinacijos sąlygoja tai, kad matome ir daugiau spalvų.

Tačiau kartais pasitaiko, kad žmonių akyse išsivysto ir ketvirto tipo ląstelės – tokie individai skiria daug daugiau atspalvių. Ir daugiau iš tikrųjų reiškia daugiau. Kaip jau esame rašę anksčiau, remiantis skaičiavimais, viena moteris, kuriai nustatyta tetrachromatija, gali matyti neįtikėtinais 99 milijonais spalvų daugiau nei mes.

Gamtoje tai įprastas reiškinys. Dauguma amfibijų, žuvų, paukščių, vabzdžių ir net kai kurie žinduoliai yra tetrachromatai. Tačiau žmonėms tai labiau išimtis, nei fiziologinė norma.

Šis reiškinys siejamas su genetiniais veiksniais, ir aptinkamas beveik išvien moterims.

Tačiau grįžkime prie akinių. Kam jie naudingi ir kokia jų prasmė?

Kaip teigia šį produktą kuriantys mokslininkai iš Wisconsin-Madison universiteto, akinių paskirtis įvairialypė ir tiesą pasakius ganėtinai sunku sugalvoti visas jų pritaikymo galimybes.

Jie gali būti pritaikomi bet kur, kur reikia atpažinti mažas detales ar tikslius atspalvius. Vadinasi, su šiais akiniais būtų galima atpažinti padirbtus banknotus, vertybinius popierius ir įvairius kitus dokumentus, taip pat vertinti meno kūrinių originalumą. Jie galėtų būti pritaikyti ir kariniams tikslams – pavyzdžiui snaiperiui leistų lengvai atpažinti užsimaskavusį priešų kareivį. 

Reikia tik tik pasitelkti fantaziją ir pabandyti įsivaizduoti kokius naujus kelius šis produktas atveria. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(25)
(5)
(20)

Komentarai (1)