Po ilgų paieškų rasta Devintoji planeta? Astronomai oficialiai rado kandidatą  (10)

… ir netgi ne vieną. 3 dienas trukusios neatrastos Saulės sistemos planetos paieškos rezultatas – 4 galimi kandidatai. Devintosios planetos medžioklė buvo Zooniverse piliečių mokslo projekto dalis, ir rodo, ką gali pasiekti bendri mokslo projektai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

3 dienos, 4 galimybės

Intensyvi tris dienas trukusi sutelktinė neatrastos Saulės sistemos planetos paieška pateikė keturis galimus kandidatus. Devintosios planetos paieškos buvo dalis Zooniverse piliečių mokslo projekto, atliekamo tiesiogiai, BBC Stargazing Live transliacijos metu. Projektą valdė Siding Spring observatorija Nacionaliniame Australijos universitete (ANU).

Paieškoje dalyvavo apie 60 000 žmonų iš viso pasaulio. Buvo ne tik aptikti keturi galimi Devintosios planetos kandidatai, bet ir padėta klasifikuoti daugiau nei keturis milijonus kitų objektų. Dalyviai dirbo, naudodami Siding Spring SkyMapper teleskopo duomenis. Projektui vadovavo ANU tyrėjas Bradas Tuckeris, kurio komanda sutiko, kad, nepaisant to, ar vienas iš keturių kandidatų iš tiesų yra paslaptingoji Devintoji planeta, projekto mokslinė vertė neabejotinai didelė.

Grupinės pastangos vaisingesnės

Kiti tyrėjai antrina ANU komandai: astronomas Mike'as Brownas iš Kalifornijos technologijos instituto išreiškė paramą projektui:

2016 metais Brownas su kolega Konstantinu Batyginu atrado, kad kelių skirtingų Kuiperio juostos objektų trajektorijas veikia masyvus kūnas. Tai buvo netiesioginis įrodymas, kad Saulės sistemoje, gerokai toliau už Plutoną, egzistuoja didelė, Neptūno dydžio planeta. Tačiau paslaptingosios planetos paieškos – nelengva užduotis. Visų pirma, ji tirkiausiai 1 000 kartų blankesnė už Plutoną. Tad, tyrėjai turi sijoti senus duomenis ir atlikti naujus stebėjimus.

Čia pasitarnavo sutelktinis projektas: „Padedami dešimčių tūkstančių pasišventusių savanorių, peržiūrinčių šimtus tūkstančių SkyMapper” gautų atvaizdų, per mažiau nei tris dienas atlikome keturių metų mokslinę analizę“ sakė Tuckeris. „Vienas iš savanorių, Toby Roberts, atliko 12 000 klasifikacijų.”

ANU komanda tęs paiešką ir bandys patikrinti, ar aptikti kosminiai objektai iš ties yra Devintoji planeta. Tuo tarpu jie prašo žmonių ir toliau žvalgytis po Backyard Worlds: Planet 9 Zooniverse projektą. Visa tai rodo, kas gali būti pasiekta, kai darbo imais daug mokslininkų ir mokslą mylinčių paprastų žmonių. Tokios naujos technologijos, kaip gilusis mokymasis ir tokie įrankiai, kaip James Webb ksominis teleskopas vieną dieną tokius tyrimus vykdys sparčiai ir lengvai, tačiau kol kas darbą greičiau atlieka daug rankų.



Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(22)
(7)
(15)

Komentarai (10)