„Planas - chuliganas“, kaip sumažinti eiles pas gydytojus: kai kurie pacientai gaus... baudas ir tai turėtų pagelbėti  (5)

Sveikatos apsaugos ministras svarsto bausti pacientus, kurie registruojasi, tačiau neatvyksta pas gydytojus. Jis tikisi, kad taip bus sumažintos eilės, nes pas akių, širdies gydytojus ar pasitikrinti krūtis laukti reikia ir 3–4 mėnesius. Be šių, ministras turi ir kitų sumanymų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Santariškių klinikose laukti eilės pas akių gydytoją reikia ir keturis mėnesius, pas kardiologą – tris. Klinikų vadovybė sako, kad kone pusė pacientų, kurie atvyksta pas kardiologą, pagalbą galėtų gauti poliklinikoje, todėl eilė būtų gerokai trumpesnė. Nacionaliniame vėžio institute taip pat 3 mėnesių eilės susidaro, nes, kaip aiškina poliklinikos vedėja, pacientai atvyksta tų paslaugų, kurias gali gauti savo poliklinikoje.

Sveikatos apsaugos ministras sako, kad eilės pas specialistus ilgos, nes visi nori būti apžiūrėti profesorių.

„Mes piktnaudžiaujame sistema ir pacientai labai nori eiti pas specialistą, nenori eiti pas šeimos gydytojus, jie generuoja eiles, kur jų galėtų nebūti. Žmonių reikėtų prašyti daugiau geranoriškumo. Pasitikėti šeimos gydytoju, kuris kompetentingas daugelį problemų spręsti, nespausti jo kiekviena proga rašyti siuntimų. Eilės išauga. Visi mes norime eiti pas profesorių“, – problemą apibūdina Aurelijus Veryga.

Jis sako, kad didelė problema ir pacientai, kurie užsirašo, tačiau neatvyksta pas specialistą. Jų vietoje greitai nepavyksta surasti kito paciento, tad ministras svarsto, kad pacientus sudrausmintų pinigai, kuriuos pacientas prarastų, jeigu be pateisinamos priežasties neatvyktų pas specialistą.

„Pinigai rezervuojami užsiregistravus ir jeigu žmogus be pateisinamos priežasties neateina pas specialistą, pinigai nurašomi. Galvojam įvairiausius variantus“, – sako A. Veryga.

Vėžiu Lietuvoje serga apie 100 000 žmonių – tai visas Panevėžio miestas. Kasmet naujai suserga apie 18 000, o tai jau Kretingai lygus skaičius. Klinikų vadovai sako, kad stengiasi, jog onkologiniai ligoniai pagalbą gautų per savaitę ar dvi, tačiau ligoniai sako, kad reikia laukti ir keletą mėnesių.

Kai kurie interneto komentatoriai pliekia sveikatos apsaugos ministrą, kad, užuot mažinęs eiles pas specialistus, jis užsiima, jų nuomone, mažiau svarbiais dalykais.

Pavyzdžiui, nori uždrausti gerti alkoholį teatruose, tačiau ministras tikina, kad niekais neužsiima. Jis sako, kad daug politikų iki jo kalbėjo kaip pažabos alkoholizmą ir rūkymą, o jis žodžius pavers darbais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(12)
(16)
(-4)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: