Vokiečių mokslininkai paneigė klasikinį mitą apie vyrų plikimo priežastis, bet kas vyksta iš tikrųjų - vis dar neaišku  (13)

Daugumą vyrų apima nerimas ir baimė, kai pastebi, kad plaukai pasidarė silpnesni, o virš smilkinių atsirado vis didėjantys balti plotai. Plikimo priežasčių gali būti įvairių, tačiau vienas kaltininkas minimas dažniausiai. Mokslininkai dabar jį išteisino - plikimą skatina visai kas kita, nei manėte.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagal naujausius tyrimus testosteronas nėra kaltas dėl vyrų plikimo. Vokiečių mokslininkai Iš Greifsvaldo medicinos universiteto sistemingai ištyrė ir paneigė šį mitą.

Lytinis hormonas neturi nieko bendro su plaukų slinkimu

Įvertinę 373 tyrimo dalyvių duomenis, mokslininkai nenustatė jokio plaukų retėjimo ryšio su testosteronu ar androstendionu.

Šis tyrimas papildė ankstesnių klinikinių tyrimų rezultatus. Tikroji vyrų plikimo priežastis dar nėra nustatyta, tai paaiškina, kodėl sukurta tiek mažai priemonių gydymui nuo plaukų slinkimo ir kodėl jos nėra veiksmingos, be to, joms būdingi šalutiniai poveikiai. Pavyzdžiui, medikai įspėja, kad dauguma priemonių nuo plaukų slinkimo kelia vyrams rimtą impotencijos grėsmę.

Tikroji plaukų slinkimo priežastis dar galutinai neišaiškinta

Kai paaiškėjo, kad nei plaukų tankis, nei jų augimas nėra tiesiogiai susiję su testosteronu, mokslininkai ėmė diskutuoti dėl alternatyvių problemos priežasčių. Šalia genetinių veiksnių, mokslininkai pradėjo tirti hormoną dihidrotesteroną (terstosterono produktą) ir audinių hormoną prostaglandiną D2.

Kol kas tikrai žinoma, kad plaukų slinkimą gali sukelti skydliaukės ir žarnyno problemos. Tačiau ilgą laiką plikimo kaltininku laikytas hormonas testosteronas jau yra galutinai išteisintas.

Mokslininkų iš Greifsvaldo universiteto tyrimų rezultatai publikuoti medicinos leidinyje „JAMA Dermatology“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(16)
(37)
(-21)

Komentarai (13)