Mokslininkai iš naujo atranda psichodelinius narkotikus: LSD, ketaminas ir psilocibinas - medžiagos turinčios neįsivaizduojamą potencialą  ()

Vartojantieji psichodelinius narkotikus dažnai užsimena ne tik apie apsvaigimą ar haliucinacijas bet ir apie pakitusią sąmonės būseną. Ilgą laiką tai buvo tik subjektyvi nuomonė ir jokiais apčiuopiamais įrodymais nepagrįsti žodžiai, tačiau dabar mokslininkai įrodė, jog tai tikra tiesa.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

O įdomiausia, kad sąmonės būsena ne šiaip pakinta. Kaip rašoma tyrimo, publikuoto žurnale Nature, išvadose, smegenų veikla pavartojus tokių medžiagų kaip LSD, ketaminas ar psilocibinas (haliucinogeniniuose grybuose randama medžiaga) suaktyvėja, jose stebimi ryškūs nervinių signalų impulsų pokyčiai ir atitinkamai tokiam žmogui tampa prieinami aukštesni sąmonės lygmenys.

Šio eksperimento metu savanoriams buvo duodama trijų rūšių psichodelinių medžiagų, o vėliau stebėti jų smegenų veiklos ypatumai.

Visiems tiriamosios grupės dalyviams pasireiškė aiškūs smegenų nervinių signalų aktyvumo ir įvairovės pokyčiai.  Lyginant su kontroline grupe jie buvo kur kas intensyvesni. Būtent nervinio signalo įvairovė – t.y. kaip plačiai nerviniai signalai po tam tikro dirgiklio sklinda po skirtingas smegenų sritis, yra labiausiai sąmonės lygmenį apibūdinantis rodiklis.

Pavyzdžiui esantiems komos būsenoje, anestezuotiems pacientams ar paprasčiausiai miegantiems žmonėms, įvairių dirgiklių sąlygota nervinio signalo įvairovė ir atitinkamai suaktyvinta smegenų dalis yra labai nedidelė.

Tuo tarpu bundančio iš miego žmogaus smegenų nervinių signalų įvairovė yra ženkliai didesnė. Dar didesnė yra atsibudusio ir kasdienine veikla užsiimančio žmogaus. O štai pavartojusio vienos iš trijų, šio tyrimo metu tirtų psichodelinių medžiagų, ji yra tiesiog nenatūraliai didelė.

Vieno iš tyrimo bendraautorių – Dr. Robin’o Cahart-Harris’o, teigimu, šie tyrimų rezultatai gali pradėti keisti medikų požiūrį į kai kurių psichodelinių narkotikų poveikį. Jau anksčiau buvo kalbama, jog psichodelinės medžiagos galėtų būti naudojamos terapeutiniams tikslams – buvo keliama mintis, jog jos gali būti pritaikomos gydant psichikos ar psichologines ligas.

Tiesa, yra ir kita šio efekto pusė. Kai pasiekiamas didesnis smegenų aktyvumas, ypač kai užmezgami nerviniai ryšiai tarp smegenų sričių, tarp kurių natūraliomis sąlygomis sąsajų yra nedaug, žmogaus kūrybingumas, gebėjimas mąstyti ar sintetinti didelį informacijos kiekį labai stipriai pakyla.

Tyrimus pasukus būtent šia linkme ir bandant daugiau sužinoti kaip psichodelines medžiagas pritaikyti žmogaus smegenų efektyvumo didinimui, greičiausiai būtų įmanoma sukurti kažką panašaus į filmuose, kaip antai Limitless, matytą stebuklingą tabletę, galinčią neregėtai padidinti žmogaus mąstymo galias.

Tačiau kol kas mokslininkai tokios tyrimų krypties nesvarsto. Jų pagrindinė šiuo metu sau išsikelta užduotis – išsiaiškinti kaip pritaikyti šias žinias psichinių ligų, pirmiausiai įvairių depresijos formų, gydymui. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(60)
(5)
(55)

Komentarai ()