Vienas keisčiausių Žemės kampelių - giliausia pasaulio aukso kasykla Mponenge (Video)  ()

Ko tik žmonės nepadaro dėl aukso. Šis brangus metalas yra puiki investicija, kuri nepraranda savo vertės net ir metams bėgant. Tačiau jį išgauti nėra taip paprasta. Štai giliausia aukso kasykla yra Mponenge (Pietų Afrika) net 4 kilometrų gylyje. Šioje kasykloje verda gyvenimas ir joje įsikūręs visas požeminis miestas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios kasyklos tunelių bendras ilgis siekia net 380 kilometrų – tai yra daugiau nei bendras Niujorko metro linijų ilgis. Šioje kasykloje kasdien dirba 4000 darbuotojų, kurie nusileidžia į kasyklą įspūdingais trijų aukštų liftais. Vienu metu liftas gali gabenti net 120 žmonių, o pirmuosius 2,5 kilometro žemyn liftas įveikia per 6 minutes. Likusi kelionės dalis pasiekiama einant pėsčiomis ar automobiliais. 

Po žeme esančios uolienos yra tokios karštos, kad tuneliams atvėsinti yra vežamas ledas. Mat kuo arčiau Žemės branduolio, tuo labiau kyla temperatūra. Akmenų paviršiai šioje kasykloje gali įkaisti net iki 60 laipsnių. Taigi darbas tokioje temperatūroje yra tarsi darbas orkaitėje. Norint sukurti darbui tinkamą aplinką į tunelį vežamas su druska sumaišytas ledas.

Tuomet virš ledo gabalų įjungiami didžiuliai ventiliatoriai, kurie pučia šaltą orą, taip suformuodami kasykloje vidinį klimatą. Kasdien kasyklą pasiekia 6000 tonų ledo. Visa tai leidžia temperatūrą sumažinti iki pakenčiamų 29 laipsnių pagal Celsijų. 

Apie 10 procentų aukso kasyklose yra tiesiog pavagiama. Nusikalstamos gaujos padeda nelegaliems auksakasiams patekti į kasyklą, kur šie slepiasi mėnesių mėnesius, o dėl saulės trūkumo jų oda tampa pilka ir šie atrodo tarsi vaiduokliai.

Nors kasykloje yra apsauga, jie praleidžia šiuos nelegalius darbuotojus, kadangi šie dažnai būna ginkluoti. Be to, kasykla yra tokia didelė, kad viską sužiūrėti būtų pernelyg sudėtinga.  Įdomu tai, kad auksas yra toks brangus, jog užtenka iš vienos tonos uolų išgauti vos 10 gramų aukso, kad veikla būtų pelninga.

Per dieną Mponengo kasykloje iškasama 6000 tonų uolienų.  Be žmonių, vieninteliai gyvi organizmai šioje kasykloje yra Desulforudis audaxviator bakterijos. Dauguma gyvybės formų reikalauja tokių gyvybei reikalingų medžiagų, kaip vandenilis, azotas bei anglis, o įprastai įvairios bakterijos sugeria iš aplinkos šias medžiagas, taip suformuodamos ekosistemą.

Tačiau D. audaxviator bakterijos viską pasigamina pačios. Mokslininkai mano, kad šios bakterijos nebegyvena Žemės paviršiuje jau milijonus metų. 

Šaltinis: Gizmodo.com

Dokumentikos mėgėjams - Mponengo aukso kasykla

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(23)
(3)
(20)

Komentarai ()