Italijoje ruošiasi išsiveržti superugnikalnis - kiek žmonių dėl to nukentėtų? (Video)  ()

Priešistorinių laikų katastrofą menantys Flegrų laukai (Campi Flegrei) vėl grasina Italijos gyventojams. Buvusio „superugnikalnio“ liekanose vis dažniau dreba žemė, kas gali reikšti, kad artėja galingas išsiveržimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jeigu vieną dieną išsilydžiusios uolienos išsilaisvintų iš žemės gelmių, realus pavojus iškiltų maždaug 360 tūkst. vietos gyventojų, teigia specialistai. Daugelį jų greičiausiai tektų evakuoti.

„Stebėdami, kaip Flegrų laukuose skeldėja ir juda žemė, mes manome, kad gali artėti kritinė stadija, kai tolesni judesiai padidins išsiveržimo tikimybę“, – žurnale „Nature Communications“ pasirodžiusiame straipsnyje teigia Christopheris Kilburnas.

Jis pabrėžė negalįs teigti, kad išsiveržimas yra neišvengiamas, tačiau perspėjo, kad jo greičiausiai neteks ilgai laukti.

Mokslininkus bauginanti vieta traukia minias turistų

Campi Flegrei paskutinį kartą išsiveržė 1538 metais. Tačiau tas kartas buvo gana nereikšmingas, lyginant su įvykiu maždaug prieš 39 tūkst. metų, kai tuometinius Apeninų pusiasalio gyventojus turėjo kaip rekiant išgąsdinti didžiausias žinomas ugnikalnio sprogimas Europoje per pastaruosius 200 tūkst. metų.

Būtent įspūdingas „superugnikalnio“ sprogimas suformavo dabartinį 100 kvadratinių kilometrų užimančių Flegrų laukų – ir visos Neapolio įlankos – kraštovaizdį.

Lyginant su Flegrų katastrofa, garsusis netoliese stūksančio Vezuvijaus išsiveržimas 79 metais, palaidojęs Pompėjų ir Herkulanumo miestus su jų gyventojais, buvo ganėtinai silpnas.

Kaip prieš metus atrodė karščiu alsuojanti žemė

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()