Pasaulio sveikatos organizacijos atstovas pateikė bauginančius duomenis apie lietuvius ir paragino atsipeikėti: pirmaujame taip stipriai, kad baugu

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arthuras 2017-05-21 12:59
Nelabai suprantu, koks skirtumas, Lietuva pirma, antra ar ketvirta pagal alkoholio suvartojimą. Fakto tai nekeičia - suvartojama labai daug.
Creatium 2017-05-21 15:45
"Labai daug" yra abstrakti sąvoka, jeigu nėra lyginama su kuo nors kitu. O reitingai ir yra būdas lyginti.
Arthuras 2017-05-21 16:10
Ne visai sutinku. Yra numatytos PSO normos, kiek yra nekenksminga asmeniui suvartoti per tam tikrą laiką. Mes tuos skaičius... Švelniai tariant viršijame. Taip pat, pagal suvartojimą esame vieni pirmųjų pasaulyje. Ar tikrai svarbu, kelinta vieta? Ar tai, jog būtumėm 3-4 (suvartojant tą patį kiekį) pakeistų situaciją?
Ketleris 2017-05-21 17:05
Mano nuomone užkėlus kainas tiesiog žmonės daugiau gaminsis naminukės, visi bus patenkinti jog ant popieriaus gėrimas sumažėjo, tik mokesčiai nebus surenkami, o gydymui išlaidos nesikeis, gal net didės.
Kirtiklis 2017-05-21 17:27
http://www.vz.lt/prekyba/2017/05/19/kai ... -lietuvoje Skaičiavimo metodika - kaip paskaičiuosi, taip ir bus, su gerais norais galim ir mažiau gerti, galim ir daugiau, čia kaip paskaičiuosi. O tam ypač patiko diagrama apačioje, iliustruojanti viską. Statistika - tarp melo ir tiesos, kaip gatvės prostitutė.
Arthuras 2017-05-21 18:50
Skaičiai pagal visas matavimo metodikas nemaži. 12.6 - 16 litro gryno alkoholio per metus. Jei gerai paskaičiavau, tai 86 - 109ml stipraus gėrimo (40%) arba 688 - 872ml alaus (5%) per dieną.
sabotan 2017-05-21 20:27
Zinok tai labai svarbu atkreipiant demesi i sia opia beda tai skatina riztin gesnia vieta nes kaip buvom pasaulyje 5 ar sesti taip garsiai nieks nesnekejo lyg sios problemos nebuvo. Situacijos nekeicia bet psichologinis faktarius irgi yra labai svarbus .
sabotan 2017-05-21 20:37
Nebe tie laiakai kai naminukes galima laisvai pasidaryti . Tereikia pareigunam nupirkt dronu ir paskraidyti virs misku. Kas gere tas ir gers , bet gal jauni zmones neprades gerti . Pats beveik negeriu , tai jai nueinu kur pas gimines ir atsisakai gerti , ir prasideda , kaip negeri na negrazu, na gi viena, gi gimtadienis. Manau beda reklamose ir svietime . Visuomeneje skatinamas saikingas alkoholio vartojimas ,o tai yra beprotybe . Manau reikia uzdrausti visa alkoholio reklama ir daryti ta pati ka ir su cigaretemis paimt ant skardines alaus ir nupiest girta beneami gulinti ant zemes ir tas piesinukas uzimtu 70 procentu etiketes .
kiesza 2017-05-21 21:39
Prienamumo ribojimas, akcizo didinimas alkoholizmo problemos nesprendžia. Kainos auga nuo pat 1961, o prieinamumas taippat vis smarkiau ribojamas, tad faktas, kad instrumentai neveiksmingi. Vadinasi reikia keisti taktiką ir persiorentuoti iš varžymo ir draudimo į švietimą. Reikia formuot vaikų požiūrį į alų, o ne juos intriguoti ribojant uždrausto vaisiaus priėjimą. Kas norės gert pirks ir toliau spiritą po 6e/l iš kurio gaunasi 1.5L , o šiek tiek padabnesnė liaudis tą patį spiritą tik supilstytą į suklastotą tarą.. Su cigaretėm analogiškai
Instruktorius 2017-05-21 21:53
Visai nenustebciau kad taip ir yra. Vakar vakare parduotuveje buvau , tai 90 proc visu pirkeju prekese buvo arba alaus arba dar stipresnio alkoholio buteliai, jausmas toks kad zmones nemoka kitaip leisti laisvalaikio. Manau gerai daro valdzia, kad zada tokius drakoniskus apkarpimus alkoholio prieinamumui, vartojimui, ivesti. Jei taip padarys neiskarto bet palaipsniui metai is metu , aisku jei neatsauks kitas seimas, zmonems tures buti kaip ir man geda pirkti bambali alaus. Ir dabartiniai 7meciai uzauge tikrai jaus geda pirkdami savaitgaliais tiek kvaisalu.
Arthuras 2017-05-21 22:36
Lengviausia yra pasakyti - reikia šviesti visuomenę, jaunimą! Žinoma, kad reikia, bet kaip tu tai padarysi? Neteko girdėti įgyvendinamų pasiūlymų. Priminsiu, jog pamokslavimas mokykloje - tikrai nesuveiks. Taip pat, šiuo metu, Lietuvos įžymybės, žurnalistai ir t.t., besityčiodami iš dabartinės valdžios sprendimų (ir nieko nepasiūlydami geriau) dėl alkoholio prieinamumo mažinimo, alkoholio vartojimą prilygindami laisvei, rokenrolui ir t.t. prisideda prie alkoholio vartojimo skatinimo. Nes jaunimas viską supranta gana tiesmukai.
iPienius 2017-05-21 22:51
problema ta, jog dauguma galvoja, kad alkoholis vos ne kaip butinybe ir visi privalo vartot. kiekviena savaitgali atrodo normalu prisigert po darbu.
kiesza 2017-05-21 22:59
Nei šviesti, nei pamokslauti nėra lengviausias kelias. Lengviausias kelias yra drausti, riboti, normuoti.
Arthuras 2017-05-21 23:11
Ką aš ir noriu pasakyti! Veiksmingai šviesti yra labai sudėtinga, tačiau paklausk kiekvieno "už laisvę", tai jis būtent tai tau ir pasakys: "Reikia šviesti visuomenę!". O kai paklausi, kaip tai daryti, tuomet nukreipia pas specialistus, kurie turi žinoti, kaip tai reikia daryti. O kol kas idėjų, kaip šviesti - niekas ir nepateikė.
Monteiro 2017-05-21 23:58
Drausti nepavyks, paims ir parsives is suvalku ir pigiau ir dar urmu daugiau. Cia reikia nuolatines itaigos per tv, radija ir kitas inf. platinimo priemones, bet... Bet tai sunkiai imanoma, kai parsidaveliai jazzu, samas ir kt. propoguoja visiskai priesingai.
Pumper 2017-05-22 08:18
Šviesti čia nieko neprišviesi, nes geriama ne dėl to, kad nežino, jog blogai, o dėl to, kad neturi daugiau ką veikti. O veiklos turėjimas ar neturėjimas jau priklauso ir nuo pačios valstybės/savivaldybės iniciatyvos ir bendro žmonių gyvenimo būdo, kurį pakeisti labai sudėtinga ir daug laiko užima. Todėl populizmu ir greitais statistiniais rezultatais užsiėmusi valdžia ir nepradės dirbti žiūrėdama į ilgesnę perspektyvą, nes reitingus reikia kelti čia ir dabar, o ne po 10-15 metų. Mažiau kenksminga alternatyva irgi į naudą būtų, bet kaip žinom iš dabartinės fanatikų valdančiosios daugumos nusistatymo, tai žolės nė nemano legalizuoti, o kaip tik baudžiamąją atsakomybę už rūkymą stumia.
immortallt 2017-05-22 09:25
Pirma, niekas nepropogavo, kad reikia nusigerti. Antra, švietimas, užimtumas bei pagalba alkoholikams ir yra vieninteliai būdai, kaip sumažinti realią alkoholio vartojimo statistiką, ne išskaičiuotą ar legalų alkoholio pirkimą. Lietuvoje jau dabar beveik didžiausi alkoholio ribojimai Europoje, ar vartojame mažiausiai alkoholio? Ne. Tai čia daugumos siūlymas daryti tą patį ir tikėtis skirtingo rezultato. Kitaip sakant, esate pamišėliai. Ar švietimas, užimtumas ir pagalba alkoholikams lengviausias kelias? Aišku ne. Ar dabar aš, kaip ekonomistas, ar kiti, ne profesionalūs pedagogai gali paaiškinti kaip šviesti? Ne. Kaip negaliu paaiškinti ir kaip operuoti smegenų auglį. Ar tai reiškia, kad smegenų auglio nereikia operuoti? O gal kad tai turi daryti specialistas? Laisvė rokenrolui buvo ne apie alkoholio vartojimo skatinimą, o apie tai, kad nebūtų varžoma žmonių laisvė, nes sekantis žingsnis bus kokia kita nesąmonė, kaip uždraus kritikuoti valdžią, Karbauskiui labai nepatinka, kai jam trukdo "dirpti". Ir lauko kavinėse kas nors nusigeria labai retai, dažniausiai ateina ir išgeria 1-2 bokalus alaus ar kokteilius. Kiti išgeria taurę vyno. Ir kas čia blogo? Kavinėse bendrai suvartojama tik 9% alkoholio. Gal rūpintis reikėtų pirma kitais 91%, kur ir vyksta pjautynės, susišaudymai, kur vaikus mėto į šulinius. Jie į lauko kavinę (normalią), nė kojos nebuvo įkėlę. Bet apie juos jokių žinių. Ir aišku kodėl, juos gydyti sunkus reikalas, daug geriau ką nors greitai padaryti. Analogas: Gydytojas: - jums smegenų vėžys, bet labai sudėtingas atvejis ir daug laiko reiks operuoti, todėl nupjausiu dešinę koją. Pacientas: - Ar padės? Gydytojas: - Ne, bet vaikščioti vis tiek jums nereikėtų. Tokia pati nesąmonė ir su dabartiniais alkoholio ribojimais.
Xdmin 2017-05-22 10:09
Nezinau, net kodel dar neemigraves esu pats, nes galvojant apie ateiti cia pasidaro liudna. Turbut todel, kad as galiu tai daryti, turiu pasirinkima. Jei nebutu galima, kaip S.Korejoje, tuomet gal ir bandyciau begti. Jauciat skirtuma? Visada norisi daryti tai, ko negalima. As tik nesuprantu, is kur pas mus tas noras viska drausti o ne peraukleti. Gal su tuo susiduriame nuo vaikystes ir tai iauga i mus? Nes ir paciam jau norisi dazniau sakyti negalima ir viskas, o ne todel kad jei darysi taip... Jei mes butume TOP 10 tarp kazka daranciu geriausiai, esanciu pavyzdziu kitiems, tai tai kas daroma dabar gal ir turetu logikos, tai yra bandyti daryti kitaip nei kiti. Bet kai mes esame paciame dugne, tai gal uzteks jau improvizuoti ir pradekime tiesiog kopijuoti tai ka daro kiti? I tema, alkoholio tolerancija pavyzdinese valstybese: Vokietija: alus geriamas gatvese, lygiai taip pat kaip vaisvandeniai, dominuoja silpnas alus, rengiami oktoberfestai. Cekija: gyvenant Cekijoje net pusryciams buvo siulomas alus vietoje arbatos. Patys Cekai juokauja, kad atsiskyre nuo Slovakijos, nes slovakai isgeria per mazai alaus. Alus pigus, skanus, atlyginimai normalus, zmones ir geria ir veikia ka nors idomaus, girta bomza gal tik pora kartu teko matyti. Svedija: gamykla, gaminanti antenas palydovams (cia ne dronui uz 40 euru kad sugedusia pakeisime, cia negalima suklysti!), valgykloje gerimu pasirinkimas - vanduo, sultys, cola, sidras, silpnas alus. Tiesa, stipriuosius gerimus isigyti sunkiau, ribojimu daug. Bet mes juos tuoj aplenksim. Dauguma siltu saliu: zmones ant gatves pardavineja savo gamybos namine, kokiu imantriu pavadinimu, kaip ir dauguma turistiniu saliu, niekas i jokias statistikas neitraukiama. Ir turistai laimingi, ir biudzetas. Pabandyk cia issivirti to pacio. PS: pakelus alkoholio akciza, asmeniskai vartojau maziau, nes brangu. Bet turim kaimynus lenkus, uzsipirkau daugiau ir vartoju daugiau, nes va po ranka yra alaus. Gaila, kai suvoki, kad isvezi pinigus is salies ir taip realiai skurdini savo krasta, bet kartais atrodo, kad man tai rupi labiau nei tiems kurie turetu tuo rupintis.
Arthuras 2017-05-22 10:58
dieną. Lietuviai taip nesugeba, tiesiog kitokie įpročiai ir kultūra, galų gale klimatas šlykštesnis. Todėl dažnas lietuvis, jei atsisėdo, tai jau nepakils nuo stalo tol, kol neprip*s. Ir tai tikrai ne dėl to, kad valdžia draudžia. O tiesiog, na tokia norma. Aš nesugebu suvokti mechanizmų, kurie turėtų suveikti, paleidus alkoholį laisvai, kad lietuviai imtų mažiau gerti.
sub 2017-05-22 11:03
Manau Pumper parašė teisingai, mano nuomonė tokia pati. Žmonės, neturintys veiklos, užsiėmimo, laiką leidžia gerdami. O dėl baudžiako kanapės vartojimui tai čia išvis žemumos, kaip ir su nauju bairiu: netinkamas žodžio pasirinkimas ar netinkamai pavartotas žodis pritraukia atsakomybę, už kurią bus baudžiama. Ką immortallt bandė parašyt, sekantis žingsnis uždraust kritikuot ir t.t.