Rusija ir Kinija surado silpnąją JAV vietą ir sparčiai kuria naują ginkluotę  (1)

Rusija ir Kinija aktyviai kuria naujus ginkluotės ir karinės technikos modelius siekdamos užtemdyti amerikiečių viešpatavimą kosmose, teigiama JAV žvalgybos ekspertų vertinime, kurį cituoja „The National Interest“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Abi šalys svarsto kurti tokį ginklą, kuris galėtų suduoti smūgį JAV palydovams ir kitiems objektams kosmose.

„Mūsų vertinimais, Rusija ir Kinija laiko būtinybe panaikinti amerikiečių karinį pranašumą, kurį jiems suteikia, karinės, civilių ir komercinės kosminės sistemos, ir vis dažniau svarsto tokių sistemų puolimo klausimus kaip būsimo karo doktrinų dalis, – teigė Nacionalinės žvalgybos direktorius Danielis Coatsas gegužės 11-ąją, šios šalies Kongresui išsakytuose parodymuose.

– Abi šalys ir toliau konstruos visą spektrą prieš palydovus nukreiptus ginklus, suvokdamos tai kaip JAV karinio efektyvumo mažinimo būdą“.

Dvi didžiosios galios valstybės, siekiančios panaikinti JAV persvarą šioje sferoje ir toliau kuria tokias sistemas, nepaisant viešų pareiškimų apie būtinybę nutraukti apsiginklavimo kosmose varžybas.

„Rusija ir Kinija ir toliau ryžtingai ir aktyviai kuria pasipriešinimo galimam priešui kosmose, ypač JAV, priemones, ir tuo pat metu, viešumoje ir diplomatiniame lygmenyje pasisako prieš ginkluotės dislokavimą orbitoje, o taip pat, kad jie pirmieji to daryti nesiims, – pareiškė D. Coatsas.

– Jie tęst tokius veiksmus, nepaisant JAV diplomatinių priemonių, kurios nukreiptos į taikų kosminės erdvės įsisavinimą, įskaitant tarptautinį bendradarbiavimą JT“.

Elektroninis puolimas

Pačios amerikiečių kosminių objektų atakos bus, greičiausiai, ne kinetinės, o elektroninės ir kibernetinės.

„Kuriant ginkluotę jie tikriausiai koncentruosis radioelektroninių karinių palydovų sistemų poveikio priemonių kūrime, teigiama D. Coatso pranešime.

– Jie neabejotinai apjungs radioelektroninės kovos ir kibernetinio puolimo priemones, kuriant pačias šiuolaikiškiausias informacinių tinklų eksploatavimo nutraukimo sistemas.

Kinijos mokslininkai svarsto užkardymo priemonių būdus, tokius kaip naujų blokavimo dažnių bendro naudojimų sistemų kūrimą. Rusija numato savo radioelektroninės kovos modernizaciją, o 2020-iesiems į ginkluotę įtraukti naujos kartos radioelektroninio blokavimo priemones“.

Tačiau tuo atveju, jeigu radioelektroninės kovos ir kibernetinio puolimo priemonės nesugebėtų užtikrinti tinkamo užduočių vykdymo rezultato, rusai ir kinai yra pasirengę panaudoti savo fizinę jėgą, kad sunaikintų JAV kosminius objektus.

„Artimiausiais metais rusai ir kinai pristatys gana griaunančias priešpalydovines sistemas, – pareiškė D. Coatsas. – Rusų karo strategai prieš palydovinę ginkluotę laiko neatsiejama savo sistemos kosmose atnaujinimo programos dalimi“.

Tačiau šiais klausimais užsiima ne tik rusų kariuomenė. Anot leidinio „The National Interest“, JAV žvalgybos bendruomenės teigimu, politikai Maskvoje taip pat stoja mūru už priešpalydovinės ginkluotės viršenybės kūrimą.

Vienas iš Rusijos oficialiųjų atstovų pripažino, kad Rusijoje kuriama raketa, galėsianti sunaikinti žemai orbitoje skrendantį palydovą. Pasak leidinio, Rusijos teisėkūra kryptingai dirba ta linkme, kad šalis galėtų perimti dominavimą iš JAV.

Kuria palydovus, galinčius taranuoti priešo objektus

Kinija netrukus į ginkluotę įtrauks jau parengtą naudoti priešpalydovinį ginklą.

„Praėjo dešimt metų nuo tol, kai Kinija išbandė pirmąjį savo pačių palydovo perėmimą Žemės orbitoje, ir šiandien jau tas momentas, kada Kinijos kariuomenė priims į savo ginkluotę naująsias priešpalydovines raketas, yra visiškai šalia, – pažymėjo D. Coatsas.

Jis taip pat pažymėjo, kad abi šalys tobulina energetinio ginklo, galėsiančio sutrikdyti JAV palydovų veiklą, kūrimą.

Maža to, abi šalys konstruoja palydovus, galėsiančius sutrikdyti kitų kosminių sistemų veiklą, o prireikus, susidurti su orbitoje sklandančiais objektais ir juos sunaikinti.

Leidinys pažymi, kad Pentagonui teks daugiau investuoti, kad išlaikytų JAV viršenybę kosmose.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(28)
(7)
(21)

Komentarai (1)