Rimtas žingsnis link didelio proveržio: 3D spausdintuvai padės susilaukti vaikų  ()

3-D spausdintuvais kuriami įvairiausi dalykai: papuošalai, menas, ginklai, maistas, medicininiai prietaisai, o dabar – pelių kiaušidės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai 3-D spausdintuvu pelės kiaušidę, galinčią padėti atsivesti sveikus palikuonis. Tyrėjai tikisi tokiu pačiu būdu sukurti ir žmonių kiaušides.

„Tai iš tiesų regeneracinės medicinos šventasis gralis,“ sako Teresa Woodruff, vadovavusi naujam tyrimui, publikuotam žurnale Nature Communications.

Galutinis tikslas– sukurti kiaušidžių pakaitalus moterims, kurios tapo nevaisingos dėl gydymo pašalinio poveikio, pavyzdžiui, chemoterapijos, paaiškino Woodruff. Žmogaus kiaušidžių bioprotezus mokslininkė tikisi išbandyti per kelis artimiausius metus.

Gydytojai jau gali atstatyti vaisingumą kai kuriems vėžio pacientams, prieš chemoterapijos taikymą pašalindami ir užšaldydami jų kiaušidžių audinius, o po gydymo transplantuodami juos atgal. Kai kurie gydytojai netgi bandė tai atlikti su visomis kiaušidėmis .

Bet toks būdas turi savo trūkumų. Audinyje gali būti likę vėžinių ląstelių, sako Woodruff, ir transplantai dažniausiai veikia tik ribotą laiką, nesuteikdami moteriai kitų reprodukcinės sistemos funkcionavimo privalumų, pavyzdžiui, kaulų sveikatos palaikymo. Tai ypač didelė problema moterims, vaisingumo netekusioms vaikystėje ar jaunystėje, pažymi Woodruff.

Tad Woodruff su kolegomis sukūrė techniką, kaip naudojant 3-D spausdinimą, atkurti trimates kiaušidžių struktūras, kurios gali būti panaudotos šio organo bioprotezų kūrimui.

„Tai toks pats 3-D spausdintuvas, kokius žmonės netgi turi namuose, tik mes naudojame biologinį rašalą – želatiną,“ sako ji

Želatinas yra gamtinė medžiaga, padedanti formuotis organų struktūrai. 3-D spausdintuvas iššvirkščia želatino rašalą, sluoksnis po sluoksnio itin tiksliai formuodamas sudėtingą trimatę struktūrą pagal tikros kiaušidės modelį.

„Mums pavyko 3-D spausdinimu sukurti struktūrą, tikslai atitinkančią tai, kaip atrodo normali kiaušidė,“ sakė Woodruff.

Pelių atveju buvo pagaminta žirnio dydžio struktūra, kurioje sudėtinga sudėtingos formacijos, taip pat mažos poros, atkartojančios aplinką natūraliose kiaušidėse.

Paskui tyrėjai į 3-D atspausdintą kiaušidžių struktūrą įdėjo tikrą pelių kiaušidžių audinį, vadinamuosius folikulus. Folikuluose yra nesubrendusios kiaušialąstės ir ląstelės, išskiriančios hormonus, būtinus dauginimuisi ir kitoms kūno funkcijoms.

Tada tyrėjai bioprotezus transplantavo sterilizuotoms pelėms. Kraujagyslės prie iš dalies dirbtinės kiaušidės prisitvirtino pačios ir pradėjo funkcionuoti.

Kai tyrėjai suporavo septynias peles, trys iš jų atsivedė po du sveikus jauniklius.

Ateityje panaudodami šią technologiją su žmonėmis, gydytojai galėtų pašalinti folikulus prieš pradedant chemoterapijos kursą. Tada jie šį audinį įdėtų į didesnį, 3-D atspausdintą kiaušidžių šabloną, ir kai pacientės baigtų gydymą, persodintų bioprotezą atgal.

„Šis darbas man atrodo itin jaudinantis,“ sako Kutluk Oktay, vaisingumo atstatymo specialistas iš Niujorko medicinos koledžo, nesusijęs su aprašytu darbu.

Oktay įspėja, kad dar reikės atlikti daug daugiau tyrimų, kad būtų galima įvertinti šio būdo pritaikomumą žmonėms. Tačiau jis nusiteikęs optimistiškai.

„Manau, tai atveria naujas reprodukcinės biologijos ir vaisingumo išsaugojimo perspektyvas,“ sako Oktay.



Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()