Jei keliausite į gamtą, išbandykite šį receptą: žolininkė užtikrina, kad nepuls nei erkės, nei uodai  ()

Erkės ir uodai labai nemėgsta nimbamedžio aliejaus kvapo, todėl, gamindami sau priemonę, atbaidančią vabzdžius, galite jį naudoti, LRT RADIJUI sako žolininkė Nijolė Degutienė. Jos teigimu, priemonių, kurios apsaugotų nuo bičių ir vapsvų, nėra, bet bazilikų, cinamono žievės ir cinamono lapų eteriniai aliejai gelbsti joms įgėlus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

– Kaip atbaidyti uodus?

– Yra toks nimbamedžio aliejus – augalinis, o ne eterinis. Jo labai blogas kvapas – tarsi senuose riebaluose iškeptų senų supuvusių svogūnų. Gal dėl kvapo, gal ir dėl kitų savybių šio aliejaus labai bijo ir erkės, ir uodai.

Pirmiausia reikia suspausti keturias skilteles česnako, užpilti 20 ml sojų aliejaus ir palaikyti pusdienį ar dieną. Tada česnaką išimkite ir spaustuku išspauskite atgal į aliejų. Šitą mišinį sumaišykite su 70 ml nimbamedžio aliejaus. Česnako ir erkės, ir uodai ypač nemėgsta. O sojų aliejus sulaiko labai greitai išgaruojančius eterinius aliejus.

Kai turiu pagrindą – 90 ml aliejaus, į jį lašinu apie 200–400 lašų eterinių aliejų. Bosvelijų eterinis aliejus irgi yra fiksatorius – jo įlašinu 50 lašų. O tada lašinu tai, kas liko. Gvazdikėlių, pelynų, anyžių (visų prieskonių) aliejai labai stiprūs, tad jų reikia mažiau – jie turi sudaryti ne daugiau kaip 6 proc. Be to, reikia žinoti, kad daugelis aliejų dideliais kiekiais nuodingi.

Labai gerai vabzdžius nubaido bazilikų, melisų, citrinkvapių eukaliptų, paprastųjų eukaliptų, pelargonijų aliejus. Ir viskas – beliks viską sumaišyti ir pasitepti plikas kūno vietas.

Dar galima daryti vandeninius mišinius, bet jie labai greitai išgaruoja, tad poveikis trumpas. Į 5 ml aliejų, kuriuos minėjau, įpilkite šaukštą spirito arba porą šaukštų degtinės ir sumaišykite su vandeniu. Stirako medžio tinktūra (būna ir eterinio aliejaus) veikia kaip fiksatorius, galima įlašinti bosvelijų ar vanilės eterinio aliejaus.

– Ar galima eterinių aliejų su niekuo nemaišyti?

– Jei trumpam – taip. O jei ilgesniam laikui, su savimi reikia turėti aliejaus buteliuką ir juo vis pasitepti. Beje, gvazdikėlių aliejus sugadina odą – delnams ir pėdoms nieko tokio, bet kitur – nieko gero. Tad gvazdikėlių aliejų būtina skiesti su kitais aliejais, kad ir su arbatmedžio.

Vaikams iki 12 metų ant plikos odos negalima tepti 20 proc. koncentracijos aliejaus – turi būti iki 10 proc.

– Ar eterinių aliejų mišiniai atbaido ir erkes?

– Be jokios abejonės. Vienas geriausiai erkes atbaidančių aliejų – irgi nimbamedis: 30 ml šito aliejaus sumaišykite su 15 ml kokosų aliejaus. Erkės labai nemėgsta kadagių ir citrinkvapio eukalipto eterinio aliejaus. Bitkrėslių eterinis aliejus retas, bet buteliuko užteks ilgam.

Galima grynų aliejų užsilašinti ant drabužių, bet, kaip sakiau, kvapas ilgai nesilaiko.

– Nuolat kalbama apie vapsvas, bites ir jų sukeliamas alergines reakcijas. Kas atbaido šiuos vabzdžius?

– Nelabai kas, bet, patepus eteriniu petražolių aliejumi, bus lengva ištraukti geluonį. Yra eterinių aliejų, kurie neutralizuoja vapsvų ir bičių įgėlimus, net šiek tiek padeda įgėlus gyvatei. Tai – bazilikų, cinamono žievės ir cinamono lapų eterinis aliejus.

Gryną cinamo žievės ar lapų aliejų naudoti nelabai gerai, bet jei įkando vapsva, o žmogus alergiškas, reikia kuo greičiau tą vietelę patepti.

Patinimą ir niežulį taip pat mažina nemažai eterinių aliejų. Paprasčiausias – arbatmedžio eterinis aliejus, jį galima tepti ir ant gleivinės. Bet svarbiausia – nesikasyti. Jei išlauki pirmas dvi valandas – patepi ir nesikasai, neiškyla guzai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Rasa Pekarskienė
(12)
(9)
(3)

Komentarai ()