Jei lietuviška rašyba atrodo sunki, ką pasakytumėte apie vieną iš sudėtingiausių raštų visame pasaulyje?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

SaMaras 2017-06-16 11:10
"ir 10 tūkstančių doReLių laimėjo..." "Takešis" buvo puikiausias įrodymas, kad japonai praktiškai neskirai "r" nuo "l"
UTF16 2017-06-16 11:53
Na, o kaip rašyti klaviatūra? Naudoti fonetinės įvesties metodą. Galima rašyti anglišku klaviatūros išdėstymu, pasirinktas OS įvesties metodas konvertuos lotyniškus simbolius į japoniškuosius paspaudus tarpo klavišą. Nors tai populiariausias būdas Japonijoje, man asmeniškai tai yra laiko švaistymas. Įvedant „kana“ metodu laiko sąnaudos gerokai sumažėja, nes dažniausiai (bet ne visada) reikia dvigubai mažiau klavišų paspausti.
Giedriax 2017-06-16 12:27
Na o visai netoli Japonijos, Korėjoje naudojama turbūt paprasčiausia pasaulio rašto sistema - hangul'as. Kažkada imperatorius pagalvojo, kad kiniški hieroglifai gali būti sudėtingi, tad sukūrė paprastą rašto sistemą. Buvo netgi posakis: jei esi protingas hangul'ą gali išmokti per dieną, jei kvailas - per dvi. Panašu, kad japonams visada patiko sudėtingi dalykai, tikiu kad patys kankinasi besimokydami savo rašto, taip pat atbaido žmones kurie norėtų mokytis japoniškai, bet nesugebėtų gerai išmokti skaityti/rašyti.
Kirtis 2017-06-16 13:34
Praeis dar keliasdešimt metų su šiandieninėmis tendencijomis kai kinai ima vis labiau dominuoti ir Kandži simbolius mokysimės visi (na ar mūsų vaikai, anūkai). Priešingu atveju, jei nesugebėsim, būsim vadinami neraštingais tamsuoliais arba kaip senovės graikai vadino neraštingus prastuomenės atstovus αγράμματος ἰδιώτης (agramatos idiotis ) - tais laikasi jie dominavo ir nustatinėjo madas ir kiek suprantu, ateities kalba tai rašosi maždaug taip 文盲傻瓜 Nebūkit αγράμματος o antrasis žodis per tiek laiko apskritai įgijo kitą reikšmę, kuri ypač įžeidžia....
UTF16 2017-06-16 16:30
. Kinijai ne tik kad reikia įveikti pirmus 6 super-lyderius (iš kurių 4 yra anglakalbės šalys), bet ir praktiškai visą Vakarų pasaulį. Jei kada nors įvyks kažkokių netikėtų pokyčių Kinijos visuomenėje, ji taps liberali ir turtinga, – bus galima kalbėti apie kinų kalbos svarbą. Kol kas atrodo, kad artimiausius dešimtmečius to nebus.
Talkatif 2017-06-16 23:12
Ekonominis ir kultūrinis dominavimai yra skirtingi dalykai. Norėsi daugiau uždirbti - teks išmokti kiniškai. Bet prabangą pirksi, kaip ir dabar patys kinai, - vakarietišką.
UTF16 2017-06-17 16:51
Visiškai sutinku. Kai vakariečiai masiškai važiuos į klestinčią Kiniją uždarbiauti, kai turtingi kinų masiškai skraidys į Vakarus pigiai apsipirkti, kai vakariečiai veržte veršis į Kinijos rinką iškišti savo produkciją, – tada teks išmokti kinų kalbą. Kalbos populiarumą tokiu atveju lems klientas, o ne pardavėjas. Bet didžioji dauguma dar ilgą laiką puikiai apsieis ir su vertėjais.