Kartais nutinka ir taip: ieškojo kur nusilengvinti ir netyčia aptiko vieną iš svarbiausių šalies archeologinių radinių  ()

Kaip sakoma, geri dalykai nutinka, kai mažiausiai tikiesi. Vienas australas ieškojo tualeto, kai netikėtai atrado seniausią žinomą aborigenų gyvenvietę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis atradimas nutiko, kai australas Cliffordas Coulthardas vaikštinėjo bei apžiūrinėjo tarpeklius ir staiga jį prispyrė gamta. Keliautojas priėjo sausringą ruožą, žinomą Varati pavadinimu, kuriame buvo rasti, kaip vėliau paaiškėjo, įrodymai, jog aborigenai šioje vietovėje apsistojo prieš 49 000 metų – 10 000 metų anksčiau nei manyta iki šiol.

Atrasta gyvenvietė yra 550 kilometrų nutolusi nuo Adelaidės. Tai taip pat yra įrodymas apie pirmąjį žmonių kontaktą su didžiuliais gyvūnais, vadinamais megafauna.

Kartu su C.Coulthardu vietovę atradęs archeologas doktorantas Gilesas Hammas reziumavo, jog vyras, kurį pašaukė gamta, atrado vieną svarbiausių vietovių Australijos priešistorėje. C.Coulthardas išlipo iš automobilio ir nuėjo nusilengvinti prie upelio, tačiau čia atrado šaltinį, apsuptą nuostabaus grožio uolų.

Tuomet vyrai pastebėjo olą su tamsiomis lubomis, o tai išdavė, kad šioje vietovėje kadaise gyveno žmonės. Nepaisant to, jog vyrai suprato, kad šioje vietovėje žmonės glaudėsi ir šildėsi ugnimi, jie iš pradžių nesuvokė šios vietovės svarbos.

Šis atradimas sufleruoja, kad žmonės vis dėlto galėjo prisidėti prie megafaunos (didžiulių gyvūnų) išnykimo. Tai rodo, kad žmonės gyveno su šiais milžiniškais gyvūnais ir juos medžiojo, kadangi oloje atrasta ir gyvūnų griaučių. Be to, šis atradimas sugriovė keletą paradigmų.

Mat žmonės gyveno sausringose žemėse pietų Australijoje prieš maždaug 50 000 metų ir jų „technologijos“ buvo pažengusios žymiai labiau, nei manyta iki šiol. Prieš tai seniausia žinoma žmonių gyvenvietė sausringoje pietų Australijoje buvo 38 000 metų senumo gyvenvietė Puritjarroje, vakarų Australijoje. Tai rodo, kad žmonės iš šiaurinės į pietinę žemyno dalį judėjo žymiai greičiau, nei manyta. Tiesa, manoma, kad pietinės žemės nebuvo tokios sausringos, kaip dabar.

Grafičio universiteto paleoantropologas Michaelas Westaway patvirtino šią teoriją. Jis mano, kad prieš 50 000 metų sausringosios žemės nebuvo kliūtis žmonių judėjimui. Eurocentriškas požiūris teigia, kad Australijos materialinė kultūra yra gana paprasta, tačiau anot M.Westaway’aus, nauji atradimai paneigia šį požiūrį.

Pats C.Coulthardas sako, kad paauglystėje jis dirbo Varati vietovėje ir tuomet prisiklausė kalbų apie aborigenų gyvenvietes šioje vietovėje. Vis dėlto, jis visiškai pamiršo šiuos pasakojimus ir mano, kad kelią link gyvenvietės jam parodė dvasios.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(27)
(4)
(23)

Komentarai ()