Kiaulių organai žmonėms sukelia vėžį, bet pagaliau ši problema išspręsta: rimtas žingsnis link milžiniškų galimybių  ()

Naujausias genetikų tyrimas atskleidžia, jog genų redagavimas gali panaikinti pavojingus virusus, esančius kiaulių DNR, dėl kurių iki šiol nebuvo įmanoma panaudoti šių gyvūnų organų persodinimui į žmogaus organizmą, rašoma naujienų portale „Guardian“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiaulės yra tobuli kandidatai žmonių organų transplantavimui.

Jų organų – o konkrečiai inkstų ir kepenų – dydžiai labai panašūs į žmogaus, šiuos gyvūnus galima greitai užauginti, o DNR yra gana tiksliai genetikų išanalizuota.

Deja, kiaulės genome slypi virusai galintys užkrėsti žmogaus ląsteles ir joms pakenkti.

Pasak Kembridžo universiteto imunologo profesoriaus Iano McConnelo, visose kiaulių ląstelėse esančiose DNR grandinėse įsiterpę vėžio virusai.

Jie vadinami endogeniniais retrovirusais, kurie paprastai nėra aktyvūs, tačiau gali būti aktyvuoti ir užkrėsti žmogaus ląsteles, kai kiaulių ląstelės patenka į žmogaus organizmą.

Šie retrovirusai iki šiol buvo tapę vienu svarbiausiu stabdančiu tarprūšinę organų transplantaciją.

Laimei, laukti jau liko nebedaug, mat neseniai moksliniame žurnale „Science“ publikuotame straipsnyje aptariamas tyrimas, kurio metu mokslininkams pavyko iš kiaulių DNR pašalinti pavojingus virusus, panaudojant pažangų genų redagavimo būdą.

Mokslininkų grupė iš biotechnologijų bendrovės „eGenesis“ pasitelkė prieš kelerius metus sukurtą ir jau tikrą genetikos revoliuciją sukėlusį genų redagavimo įrankį CRISPR–Cas9.

Vilniaus universiteto Biotechnologijos instituto biochemiko dr. Virginijaus Šikšnio vadovaujamos komandos atrastas metodas labai paprastas ir nebrangus.

Jis leidžia tarsi labai tiksliomis žirklėmis iškirpti konkrečią genų seką ir ją įterpti kitoje genomo vietoje.

Mokslininkams pavyko visiškai deaktyvuoti pavojingus retrovirusus kiaulių ląstelėse ir klonavimo būdu iš jų užauginti kiaulaites, kurios neturėjo šių genetinių „trikdžių“.

Daktaras Luhanas Yangas, vienas iš „eGenesis“ kūrėjų ir tyrimą atlikusios grupės mokslinis vadovas teigia, kad jiems pirmiems pavyko sėkmingai atlikti tokį eksperimentą ir publikuoti apie tai mokslinėje spaudoje.

„Šis tyrimas rodo itin svarbų postūmį užkertant kelią tarprūšinių virusų perdavimui. Mūsų komanda toliau užsiims pavojingų retrovirusų neturinčių kiaulių genetinės linijos tobulinimu – tikimės greitu laiku prieiti prie visiškai saugios ir efektyvios tarprūšinės organų transplantacijos“, – teigia L. Yangas.

Iš viso kiaulių genome yra 25 identifikuoti retrovirusai, galintys užkrėsti žmogaus ląsteles po kontakto su kiaulių audiniais. Vėliau tie virusai gali pasklisti ir į kitas žmogaus ląsteles, neturinčias tiesioginio kontakto su kiaulių audiniais.

Mokslininkai yra pastebėję ryšį tarp endogeninių retrovirusų, egzistuojančių žmogaus DNR ir jų vaidmens sukeliant vėžį bei kitas autoimunines ligas.

Kiti tyrimai rodo, jog tokie retrovirusai gali būti atsakingi už tokių ligų, kaip išsėtinė sklerozė ar amiotrofinė lateralinė sklerozė (ALS), dar dažnai vadinama Lou Gehrig‘o liga, sukėlimą.

Ir nors šioms teorijoms patvirtinti nėra surinkta užtektinai įrodymų, mokslininkai mano, kad retrovirusai, o ypač atkeliavę iš kitų gyvūnų, sukelia per didelę riziką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(3)
(3)

Komentarai ()