Turbūt tai pati seniausia dokumentuose užfiksuota profesija ir tai visa ne tai, apie ką iš karto pagalvojote  ()

Ar jums kada nors yra tekę susimąstyti, kas buvo pirmasis pasaulyje žmogus, kurio vardą žinome? Tikriausiai manote, kad tai buvo koks karalius ar žymus kovotojas – arba galbūt mokslininkas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis dėlto, pasirodo, pirmasis žmogus istorijoje, kurio vardą mes žinome, yra buhalteris - ir jo vardas buvo Kushimas.

Mesopotamijoje (dabartinis Irakas) buvo rasta 5000 metų senumo molinė lentelė, kurioje yra išraižyti taškai, skliausteliai bei nedideli piešiniai.

Manoma, jog ši lentelė įformino verslo sandorį – tikėtina, kad lentelėje rašoma apie didelio miežių krovinio priėmimo faktą.

Joje rašoma: „29 086 vienetai miežių 37 mėnesiai Kushim“.

Tiesa, greičiausiai šio sakinio reikšmė yra tokia: „Iš viso 29 086 vienetai miežių, gauti per 37 mėnesių laikotarpį. Pasirašo Kushimas“.

Kaip ir dauguma istorinių daiktų, ši lentelė įneša daug nežinios. Pavyzdžiui, žodis „Kushim“ galėjo reikšti darbo pareigas.

Tačiau visi ženklai rodo, kad Kushimas buvo tikras šumerietis, kuris saugodavo įvairius dokumentus ir atlikdavo skaičiavimus už kitus žmones.

Kitaip tariant, Kushimas buvo buhalteris. Tačiau nėra kuo stebėtis - buhalteris yra labai sena specialybė, turinti turtingą istoriją, kurios galėtų pavydėti kitų specialybių atstovai.

Apskaita egzistavo dar prieš 7000 metų Mesopotamijoje, o dokumentai rodo sąrašą, kuriame matomos išlaidos bei priimtos ir parduotos prekės.

Senovės finikiečiai turėjo fonetinį alfabetą, skirtą tik buhalterinei apskaitai.

Buhalterija yra sena, kaip pati civilizacija. Sėslus gyvenimas kartu atnešė ir pinigus, skaičiavimą, prekes ir mainus.

Apibendrinant galime pasakyti, kad kur tik berastumėte sėslią civilizaciją, jūs rasite buhalterius, skaičiuojančius ir kaupiančius civilizacijos išlaidas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(34)
(4)
(30)

Komentarai ()