Ypatingai retas kosmoso radinys, parodantis, kas dėjosi pačioje Visatos jaunystėje  (4)

Praėjus 380 tūkstančių metų po Didžiojo sprogimo, Visatoje esančios dujos tapo neutralios – elektronai susijungė su atomų branduoliais. Praėjus maždaug milijardui metų, Visata vėl buvo užpildyta jonizuotomis dujomis, nes žvaigždžių ir aktyvių galaktikų branduolių spinduliuotė atplėšė elektronus nuo branduolių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip šis rejonizacijos procesas vyko, kol kas suprantame tik apytikriai.

Viena iš problemų, kylančių tyrinėjant rejonizaciją, yra daugumos tų laikų galaktikų blausumas.

Bet dabar aptikta labai tolima ir labai ryški galaktika SPT0311-58.

Jos šviesa, dabar pasiekianti mus, buvo išspinduliuota nuo Didžiojo sprogimo praėjus 760 milijonams metų, taigi kai Visata dar nebuvo visiškai rejonizuota.

Tai yra viena iš tolimiausių žinomų galaktikų. Ir ji tikrai neįprasta: dujų masė joje yra beveik 70 kartų didesnė, nei Paukščių Take, ir žymiai didesnė, nei kitų galaktikų Visatos jaunystėje.

Didelis dujų kiekis nulemia ir spartų žvaigždžių formavimąsi – taip pat neįprastai energingą, lyginant su kitomis to laikmečio galaktikomis.

Tokie objektai, kaip SPT0311-58, yra ypatingai reti, tačiau galėjo turėti didžiulę įtaką Visatos rejonizacijai, todėl jų tolesnis tyrimas reikšmingai pagerins supratimą apie ankstyvąją Visatos evoliuciją.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(14)
(0)
(14)

Komentarai (4)