10 įdomių, negirdėtų faktų apie mus supantį pasaulį - didžiausia musė, trumpiausia upė ir kuris Lietuvos paukštis kyla aukščiausiai (Video)  ()

Mus supantis pasaulis yra kupinas įdomybių. Kiekviena diena žymi kokios nors garsios įmonės, išradimo ar asmenybės gimtadienį. Jūsų kambaryje zvimbianti musė gali turėti didžiulių giminaičių kur nors Pietų Amerikoje, o gerai pažįstamas paukštis gali sparnus pramiklinti tokiame aukštyje, kuris pasiekiamas ne visiems lėktuvams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nodum.lt savo Facebook paskyroje kasdien skelbia įdomius, mažai girdėtus faktus, o pirmadienį juos susumuoja į štai tokį 10-tukų straipsnį su papildoma informacija. Sutarėme su nodum.lt, kad tokie faktai gali būti įdomūs ir technologijos.lt skaitytojams, tad dalinamės šiuo rinkinuku. Jeigu iš tikro atsiras susidomėjimas, tokį rinkinuką kartu su nodum.lt pateiksime kiekvieną savaitę, o nekantriausi, žinoma, juos gali sekti ir pačioje Facebook paskyroje. 

Praeitą mėnesį garsiam Japonijos automobilių gamintojui Toyota sukako net 80 metų. Tai – gražus patikimumu garsėjančios markės jubiliejus. Toyota Motor Corporation gimtadienis švenčiamas rugpjūčio 28 dieną. Būtent tuomet nuo tėvo pramoninę techniką gaminusios bendrovės atsiskyrė Kiichiro Toyoda, norėjęs gaminti automobilius. Tuo metu tai buvo laikoma gana rizikingu verslu – automobilių bendrovės bankrutavo viena po kitos.

Toyota pirmąjį savo automobilį išleido ne 1937 metais, kuomet buvo įkurta Toyota Motor Corporation, o metais anksčiau. Tai buvo Toyota AA. Šiandien Toyota yra vienas iš pirmaujančių pasaulio automobilių pramonės gigantų.

1949 metų rugpjūčio 29 dieną buvo įvykdytas pirmasis Sovietų Sąjungos branduolinio ginklo bandymas. Tai buvo RDS-1 bomba, savo galia prilyginama amerikiečių Fat Man, 1945 metais numestai ant Nagasakio. Sovietų Sąjunga šiuo bandymu nustebino tarptautinę bendruomenę. Nors buvo žinoma, kad šalis kuria branduolinį ginklą, buvo prognozuojama, kad jo bandymai prasidės tik dar po kelerių metų. Aišku, sovietai apie atliktą bandymą nesigyrė ir jis buvo pastebėtas tik rugsėjo pirmą dieną. Nuo to laiko į šalies branduolines ambicijas buvo žiūrima rimčiau.

Gausiausias automobilių paradas pasaulyje. Automobilių paradai, dažnai organizuojami entuziastų arba entuziastams, yra savotiškai įdomi automobilių kultūros apraiška. Gineso rekordų knyga fiksuoja beveik kiekvienos populiarios markės paradus. Didžiausias BMW paradas sulaukė 178 dalyvių – nedaug, bet visi šie automobiliai buvo keistieji BMW Isetta burbulai. Didžiausiame Audi parade dalyvavo net 282 automobiliai, tačiau Mercedes-Benz šį skaičių aplenkė – šios markės suvažiavimas pažymėtas 323 mašinų paradu. Visos šios markės nublanksta prieš Ferrari – šio superautomobilių gamintojo parade dalyvavo net 944 automobiliai. Tai labai stebėtina, nes Ferrari nėra toks populiarus automobilis kaip Audi ar BMW.

Septyniasdešimtmetė legenda. Antonov AN-2 biplano,  kuris pirmą kartą į orą kilo 1947 metų rugpjūčio 31 dieną. Tai – labai gerai žinomas lėktuvas, plačiai naudotas žemės ūkyje. Juo buvo tręšiami ir purškiami laukai, tačiau ilgoje istorijoje pasitaikė ir kitokio panaudojimo pavyzdžių. Štai Estijoje AN-2 ilgą laiką tarnavo kaip keleivinis oro linijų lėktuvas, padėjęs pasiekti šalies salas. AN-2 buvo naudojamas ir ne vienos šalies karinėse pajėgose, daug kur kariškiai juo skraido iki šiol. Šis biplanas garsėjo tuo, kad gali leistis net ir labai nelygiuose aerodromuose, nebijo atšiaurių sąlygų, o mechaniniai mazgai yra labai patikimi. AN-2 gamyba buvo nutraukta 2001 metais.

Aukščiausiai į dangų kylantis paukštis pasaulyje – Gyps rueppelli. Tai – Afrikoje, Sahelio regione gyvenantis grifas, galintis pakilti į 11,3 km aukštį. Šio paukščio sparnų mojis gali siekti net 2,6 metrus. Tokiame aukštyje (o dažnai ir žemiau) skrenda ir reaktyviniai laineriai – įsivaizduokite, kad skrendant lėktuvu pažvelgtumėte per langą ir pamatytumėte paukštį. Aišku, tai juokas, nes šis grifas lėktuvui greičiu prilygti negali.

Auškčiausiai skraidantis Lietuvoje gyvenantis paukštis – pilkoji gervė. Pastebėta, kad migruodamos pilkosios gervės pakyla net į 10 km aukštį. Jos pagal šį rodiklį nusileidžia tik minėtiems grifams. Jų sparnų mojis – 1,8-2,4 metro. Aišku, mūsų šalyje jos tokio aukščio įprastai nepasiekia.

Didžiausias privatus darbdavys - Walmart. Didžiulį prekybos centrų tinklą valdančioje korporacijoje dirba apie 2,1-2,3 milijonu žmonių. Tačiau reikia pabrėžti žodį privatus. Tikras didžiausias pasaulio darbdavys – Jungtinių Valstijų gynybos departamentas, kuriame dirba daugiau nei 3 milijonai žmonių. Walmart korporaciją lenkia ir Kinijos ginkluotosios pajėgos.

Ar esate matę didžiausią pasaulio musę – Gauromydas heros? Šie didžiuliai vabzdžiai gyvena Pietų Amerikoje, daugiausia – Brazilijoje. Keista tai, kad mokslas apie šių musių gyvenimo būdą, paplitimą ir mitybą žino palyginti nedaug. Gauromydas heros užuga iki 7 centimetrų dydžio- maždaug kaip jūsų rodomasis pirštas.

Naminis žirgas gali bėgti 80-88 km/h greičiu. Tuo tarpu zebras – vos 60-64 km/h greičiu. Skirtumą nulemia dydis, raumenų masė ir ilga veisimo istorija. Laukinis Mongolijos asilas gali bėgti tokiu pat greičiu kaip ir zebras.

Trumpiausia upė pasaulyje – Kuokanjoki Suomijoje. Ši upė, jungianti du ežerus, yra vos 3,5 metrų ilgio.

Mažiausias karines pajėgas turinti NATO narė – Islandija. Šios šalies karinį personalą sudaro šiek tiek daugiau nei 200 žmonių. Daugiausia jų dirba pakrantės sargyboje. Islandija neturi nuolatinės kariuomenės.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Nodum.lt
Nodum.lt
(37)
(2)
(35)

Komentarai ()

Susijusios žymos: