Kalifornijos mokslų akademijos biologai pasidalino video įrašu, ką išdarinėja nelaisvėje laikomi aštuonkojai: elgiasi kaip žmonės? (Video)  ()

Aštuonkojai yra įdomūs ir paslaptingi sutvėrimai. Yra manoma, kad aštuonkojų protėviai atsirado net prieš 300 milijonų metų. Vis dėlto, aštuonkojai yra protingesni sutvėrimai, nei dauguma mano.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

San Franciske esančio Kalifornijos mokslų akademijos Steinharto akvariumo biologai sako, kad aštuonkojus neužtenka vien tik pašerti bei prižiūrėti jų sveikatą. Itin protingi galvakojai tampa nelaimingi, jeigu jie nemankština ir nelavina savo proto.

Kaip galite pamatyti žemiau esančiame vaizdo įraše, yra daugybė būdų, kaip sudominti aštuonkojus. Biologai jiems duoda žaislų bei galvosūkių – šiems gyvūnams itin patinka atsukinėti indelius – kad ištrauktų iš jų maistą – taip pat žaisti su LEGO kaladėlėmis, guminiais ar kitokiais žaislais.

Nors įprastai aštuonkojai nėra socialūs ir bendraujantys sutvėrimai, dauguma atliktų tyrimų rodo aukštą jų intelektą: jie naudoja įrankius, improvizuoja norėdami pasislėpti, o naujausias tyrimas rodo, kad jie netgi kariauja tarpusavyje. Be to, jų intelektas yra unikalus – kiekviena jų koja gali mąstyti nepriklausomai nuo kitų.

Žmonėms sunku pripažinti, kad gyvūnai gali būti tokie pat protingi, kaip ir jie patys. Tačiau bent jau Kalifornijos akademijoje biologai suvokia, kad aštuonkojai yra tokie protingi, jog jais reikia rūpintis kitaip nei kitais gyvūnais – svarbu užimti tiek jų smegenis, tiek kūnus.

Parengta pagal Gizmodo.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(24)
(3)
(21)

Komentarai ()