Netikėta, bet faktas: dabar tik olimpiniai sprinteriai prilygtų eiliniam senovės aborigenui  ()

Prieš maždaug 20 000 metų penki medžiotojai skubėjo per minkštą molį dabartiniame Naujajame Pietų Velse, Australijoje. Per klampią žemę praėjo ir daugiau žmonių, tarp kurių buvo penkių asmenų šeima, mažas vaikas ir vienakojis vyras, kuris šokčiojo be lazdos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie aborigenai jau seniai mirė, tačiau jų pėdsakai yra išlikę iki pat šių dienų, o juos pamatyti galima Mungo nacionaliniame parke.

Iš viso šioje išsausėjusioje vietoje yra suskaičiuota 700 išlikusių pėdsakų.

Tai yra seniausi Australijoje rasti pėdsakai ir didžiausia išlikusių pėdsakų kolekcija pasaulyje.

Mutthi Mutthi genties vyresnioji Mary Pappen sako, kad tai rodo, kokie protingi ir prisitaikantys buvo aborigenų protėviai.

Anot jos, aborigenai neišmirė nei prieš 60 000 metų, nei prieš 26 000 metų, kai Australijoje paskutinį kartą ežerai buvo sklidini vandens.

Šie pėdsakai taip pat užminė keletą mįslių – pavyzdžiui, vienakojo vyro pėdsakai. Mat buvo atrastas tik dešinės kojos pėdsakas, o kiekvienas įspaudas molingoje žemėje buvo itin gilus.

Dėl šios priežasties šie pėdsakai yra geriausiai išsilaikę pėdsakai šioje vietovėje. Hipotezę, kad tai vienakojo vyro pėdsakai, patvirtino ir Pintubi genties nariai.

Anot archeologų, šios genties žmonės sugeba įžvelgti detales, kurių nepastebi profesionalūs archeologai - pavyzdžiui, netgi kuria ranka neša savo vaiką motina.

Tačiau įdomiausi pasirodė grupės vyrų – pavadintų penkiais medžiotojais – pėdsakai. Archeologai pasinaudojo duomenimis, surinktais iš pėdsakų dydžio, šuolio ilgio bei netoliese rastų kaulų. Kaulai rodo, jog šie vyrai buvo aukšti, atletiški ir labai geros sveikatos.

Mokslininkai apskaičiavo, kad jie bėgo įspūdingu 37 kilometrų per valandą greičiu – tokiu pačiu, kokiu šiais laikais bėga olimpiniai sprinteriai. Taip yra dėl to, jog tais laikais išgyvendavo tik fiziškai stiprūs ir sveiki žmonės.

Mokslininkai mano, kad šioje vietoje galima atrasti daug daugiau pėdsakų, esančių net po aštuoniais sluoksniais molio.

Na o atrasti pėdsakai glūdi po apsauginiais purvo ir audeklų sluoksniais – kad jų nesunaikintų erozija, sukelta vėjo, smėlio ir lietaus. Taip bus tol, kol mokslininkai nesugalvos būdo, kaip tinkamai apsaugoti šiuos pėdsakus.

Parengta pagal National Geographic

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(40)
(2)
(38)

Komentarai ()