Mokslininkai nustatė svarbiausią geros kraujotakos reikalavimą: padeda geriau už sportą, sveiką mitybą ir net rūkymo ar alkoholio atsisakymą  ()

Viršsvoris kelia didelę grėsmę sveikatai ir labai trumpina gyvenimą. Jo atsikratyti norisi greitai, tačiau ateina laikas, kuomet svarstyklės kasdien rodo tą patį svorį. Ar jūsų svoris stipriai svyruoja? O gal yra pastovus?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmonės, kurie sulieknėja, bet vėliau vėl priauga svorio, dažniau turi aukštą kraujo spaudimą, kuris gali sukelti širdies infarktą ar insultą, rodo naujas tyrimas.

Jį atlikę tyrėjai iš Amerikos širdies asociacijos analizavo penkių sveiko gyvenimo būdo įpročių pasekmes ir nustatė, kad vienas iš jų – stabilus sveikas svoris – turėjo daugiau reikšmės negu kiti, rašo dailymail.co.uk.

Kiti tirti įpročiai buvo susilaikymas nuo rūkymo, saikingas alkoholio vartojimas arba visiškas jo atsisakymas, sportas ir sveika mityba. Tačiau šie įpročiai neturėjo tokios tiesioginės įtakos dalyvių kraujo spaudimui, kaip sveikas kūno svoris.

Ši studija buvo pirmoji, kuri stebėjo vadinamų „yo – yo“ dietų pasekmes per 25 metus. Tyrėjai įspėja, kad reikėtų vengti nuolatinių svorio svyravimų ir stengtis, kad sveikas kūno svoris būtų stabilus. Atlikdami šį tyrimą, mokslininkai 25 metus stebėjo 4 630 žmonių.

Jie pradėjo dalyvauti tyrime 1985 ir 1986 metais, kai jiems buvo 18 – 30 metų. Per 25 metų laikotarpį tyrimo autoriai aštonis kartus pamatavo jų kraujospūdį ir pasižymėjo pastabas apie jų gyvenimo būdą.

Jie nustatė, kad tiems dalyviams, kurie nerūkė ir vartojo mažai ar visai nevartojo alkoholio, kraujo spaudimas sulaukus vidurinio amžiaus padidėjo visai nedaug.

Tačiau geriausių rezultatų pasiekė tie žmonės, kurių svoris visus 25 metus nekito – šiuo atveju buvo nesvarbūs net kiti jų įpročiai. Mokslininkai taip pat pastebėjo, kad fizinis aktyvumas ir sveika mityba neturėjo įtakos dalyvių kraujo spaudimui.

Aukštas kraujospūdis, dar vadinamas hipertenzija, vadinamas tyliuoju žudiku, nes neturi jokių simptomų. Jungtinėse Valstijose, pavyzdžiui, kraujo spaudimas yra padidėjęs 75 mln. gyventojų, t.y. kas trečiam suaugusiam žmogui.

Hipertenzija didina insulto ir širdies infarkto pavojų. Nuo šių ligų kasdien miršta maždaug 1 tūkst. amerikiečių. Šios studijos tyrėjas, mokslų daktaras Johnas Boothas teigė, kad nauji rezultatai įrodo, jog žmonės turėtų stengtis savo sveikata rūpintis nuolat.

„Šie rezultatai yra įrodymas, kad mums reikia daugiau dėmesio skirti intervencijoms, kurios leistų žmonėms išsaugoti normalų kūno svorį visą gyvenimą“, - sakė jis. Šį tyrimą finansavo Amerikos širdies asociacija ir Nacionaliniai sveikatos institutai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(26)
(7)
(19)

Komentarai ()