Ar galėtų tolimose kelionėse astronautai išauginti augalų iš sėklų? Įdomus TKS eksperimentas ir pagrindinės išvados  (1)

Žmonių skrydžiams į kosmosą toliau, nei iki Mėnulio, reikia išspręsti daugybę įvairių klausimų. Vienas svarbiausių - maisto parūpinimas. Gabentis visą maistą iš Žemės gali būti sudėtinga ir nepraktiška, tad reikia išmokti jį kosmose auginti. Bet stipri spinduliuotė - ir ultravioletinė, ir energingų dalelių - gali pakenkti augalų sėkloms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinėje kosminėje stotyje buvo atlikti tyrimai, kuriais aiškintasi, koks yra tas poveikis.

Trijų augalų - tabako, vairenio ir sukučio - sėklos, DNR mėginiai ir sėklų paviršiuje randami chemikalai flavonoidai buvo išsiųsti į kosmosą, kur dvejus metus praleido stoties išorėje, veikiami kosminių spindulių ir UV spinduliuotės.

Kita mėginių grupė buvo laikoma stoties viduje, kur UV spinduliuotė nepasiekė, tačiau kosminiai spinduliai vis dar veikė.

Grįžę į Žemę mėginiai palyginti su laboratorijoje laikytais, taip pat ištirtas sėklų daigumas ir augimas.

Paaiškėjo, kad buvimas kosmose tikrai pakenkia sėklų daigumui, ypač kenkia UV spinduliuotė. Apie 90% laboratorijoje laikytų sėklų sudygo sėkmingai, tačiau iš TKS grįžusių sėklų sudygo vos 60%, o stoties išorėje buvusių sėklų daigumas siekė išvis tik 3%.

Tiesa, tie augalai, kurie išaugo, neatrodė prastesni už Žemėje likusius. Taip pat įdomu tai, kad atskiri DNR genai, pabuvę kosmose, nenustojo veikti.

Taigi atrodo, kad pavojų kelia ne žala DNR - augalų sėklos turi įvairių mechanizmų jai pataisyti - bet kitų sėklos dalių, pavyzdžiui baltymų, sugadinimas.

Tyrimo rezultatai publikuojami Astrobiology.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(23)
(1)
(22)

Komentarai (1)