Yra infarktas, o yra ir netikėtas širdies sustojimas: tai du skirtingi dalykai ir mokslininkai pataria kaip sumažinti šios nelaimės riziką  ()

Tikriausiai esate daug kartų girdėję apie infarktą. Žinote, kas didina riziką, žinotumėte, ką daryti, jei taip nutiktų kam nors netoli jūsų, galbūt net aktyviai stengiatės infarkto išvengti. O ar dažnai girdite apie staigų širdies sustojimą? Mokslininkai paskelbė, kaip išvengti šios mirtį garantuojančios problemos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pieno ir jo produktų vartojimas gali išgelbėti širdį, paskelbė JAV mokslininkai. Taip yra todėl, kad per mažas kalcio kiekis organizme dvigubai padidina šio fatališko sutrikimo riziką.

Amerikiečių mokslininkai nustatė, kad reguliariai vartojant pieną kūnas gauna gyvybiškai reikalingą kalcio kiekį ir sumažėja staigaus širdies sustojimo grėsmė. Žmonės, kuriems trūksta kalcio, dvigubai dažniau miršta dėl netikėtai sustojusios širdies. Pienas, varškė ir sūriai papildo kalcio atsargas organizme.

Teisybės vardan reikėtų pasakyti, kad kalcio yra ir kituose maisto produktuose, ne tik pieno, bet dabar po truputį mažėjantis pieno populiarumas skatina pieno pramonę labiau akcentuoti šį produktą. Nežiūrint to, pats mokslininkų priminimas apie kalcio svarbą tikrai naudingas, o kaip ir iš kur jo gausite, spręskite asmeniškai savo nuožiūra. 

Staigų širdies sustojimą dauguma žmonių painioja su širdies infarktu, tačiau sustojimas – visai kita patologinė širdies būsena, kuri nulemia mirtį dažniau kaip 90 procentų atvejų. Šis sutrikimas atsiranda tada, kai širdis nustoja varinėti kraują po visą kūną. Jeigu jos nepavyksta vėl paleisti panaudojant defibriliatorių, tai žmogus miršta per kelias minutes.

Staigus širdies sustojimas tam tikra prasme yra didesnė bėda už infarktą, kurį patyrus kraujo krešulys užkerta kraujo tekėjimą per širdį. Gana dažnai infarkto aukos, gavusios kvalifikuotą pagalbą, išgyvena, ko negalima būtų pasakyti apie netikėto širdies sustojimo atvejus.

JAV mokslininkai, atlikdami tyrimus, stebėjo 712 pacientų kalcio lygį kraujyje. Jie apskaičiavo, kad žmonėms, kurių kalcio lygis yra žemas, gresia dvigubai didesnė rizika mirti nuo netikėto širdies sustojimo, lyginant su tais, kuriems kalcio netrūksta.

Įdomu tai, kad prancūzų mokslininkų grupė per anksčiau darytus tyrimus padarė išvadą, jog sekso metu taip pat padidėja staigaus širdies sustojimo pavojus. Pagal surinktą statistiką žmonės, kurie susiduria su širdies problemomis intymių santykių metu, miršta 4 kartus dažniau lyginant su tais, kuriems širdis sutriko kitomis aplinkybėmis.

Prancūzų mokslininkai mano, jog tokį faktą galima būtų paaiškinti tuo, kad moterys, kurių partneriai prarado sąmonę sekso metu, gėdijasi skubiai kviestis medikų pagalbos ir taip praleidžia brangų laiką, per kurį dar būtų galima išgelbėti gyvybę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(5)
(3)
(2)

Komentarai ()