Gydytojai stveriasi už galvos, o kūdikiai ima sirgti: atgijo viduramžiais gyvavęs įprotis  ()

Motina, valgydama placentą, gali susigrąžinti gimdymo metu prarastas mineralines medžiagas. Taip teigia maisto papildus iš šio gimdyvę ir naujagimį jungiančio organo gaminantys specialistai. Tačiau mokslininkai tai vertina atsargiai – nėra tyrimais pagrįsto galimo teigiamo placentos poveikio sveikatai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keistą madą vartoti savo pačių placentą išpopuliarino Amerikos realybės šou garsenybės seserys Kim (36 m.) ir Kourtney (38 m.) Kardashian.

Apie tai jos atvirai rašė ne tik savo socialinių tinklų paskyrose, bet ir nuolat pasakojo per realybės šou. Abi seserys vartojo džiovintą savo placentą ir iš jos pagamintas kapsules.

Norinčios išbandyti placentos poveikį elektroninėse parduotuvėse nesunkiai randa netgi receptų knygų, kuriose detaliai paaiškinta, kaip paruošti šią kūno dalį ir su kokiais patiekalais ją tinka vartoti.

Receptų yra įvairių – placenta, ruošta garuose, kepta aliejuje ar uždėta ant picos. Taip pat iš jos gaminami kokteiliai.

Tradicija gimdyvei suvalgyti placentą atėjo iš viduramžių, nors tai buvo daroma ir senovės Kinijoje. Kinės placentą maišydavo su motinos pienu – mišinys laikytas pervargimo priešnuodžiu.

Tačiau šiuolaikiniai produktų iš placentos gamintojai, teigiantys, kad maistui vartojama placenta esą suteikia motinai energijos, padeda įveikti depresiją po gimdymo, sumažina skausmą ir kraujavimą po gimdymo, padidina pieno atsargas ir sustiprina motinos ir vaiko ryšį, neseniai sulaukė griežto atkirčio.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad placentos vartojimas ne tik nepadeda, bet gali ir pakenkti ją vartojančios moters kūdikiui.

Tokį sprendimą lėmė neseniai Oregono valstijoje sunegalavęs kūdikis, kurio sveikatos sutrikimų priežastis greičiausiai buvo ta, kad motina vartojo iš jos placentos pagamintas kapsules.

Jas ištyrus paaiškėjo: kapsulių užpildą sudarančiose džiovintos placentos granulėse klestėjo infekciją sukeliančios bakterijos.

Medikai mano, kad taip galėjo nutikti dėl to, jog maisto papildų gamintojai organui apdoroti naudojo nepakankamai aukštą temperatūrą ir neišnaikino visų jame buvusių mikroorganizmų.

Po intensyvaus gydymo antibiotikais kūdikis liko gyvas. Bet ir šio atvejo pakako, kad Ligų kontrolės ir prevencijos centras išplatintų perspėjimą mamoms, jog placentos vartojimas ne tik nenaudingas, bet gali ir pakenkti.

Nors Lietuvoje dažniausiai ši kūno dalis sunaikinama medicinos įstaigos personalo, kartais pasitaiko prašymų ją išsaugoti.

Vilniaus gimdymo namų, kuriuose Lietuvoje priimama daugiausia kūdikių, direktorė Kornelija Mačiulienė neslėpė, kad kartais šeimos šio organo paprašo norėdamos jį palaidoti.

„Mūsų gimdymo namuose kasmet priimama apie 3200 gimdymų. Iš jų vidutiniškai vos 15 gimdyvių paprašo placentą išsaugoti, nes norėtų pasiimti su savimi. Paklausus, dėl kokių priežasčių, moterys tikina, kad nori ją užkasti ir toje vietoje naujagimio garbei pasodinti medį.

Kad moteris placentą vežtųsi namo norėdama suvalgyti ar panaudoti maisto papildams gaminti, man kol kas neteko girdėti. Žinome, kad taip daro užsienyje gyvenančios moterys, bet Lietuvoje to arba nepasitaikė, arba niekas nesiskelbė“, – kalbėjo Vilniaus gimdymo namų direktorė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Elzė Lužikaitė
(8)
(3)
(5)

Komentarai ()