Raktas į jaunystės eliksyrą? Mokslininkai surado, kas lemia žinduolių gyvenimo trukmę  ()

Mokslininkai iš „Case Western Reserve University School“ aptiko molekulinį mechanizmą, kuris yra atsakingas už sliekų ir žinduolių gyvenimo trukmę. Pasirodo, kad gyvūnai, turintys organizme aukštą tam tikrų baltymų kiekį, gyvena ilgiau ir rečiau serga senėjimo ligomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Specialistai aptiko, kad didesnis ar mažesnis baltymų, kurie vadinami Kruppel tipo transkripcijos veiksniais (KLF), kiekis leidžia prailginti arba sutrumpinti apvaliųjų nematodų Caenorhabditis elegans gyvenimą.

Šie junginiai reguliuoja genų aktyvumą paveikdami jų ekspresiją – procesą, kuomet informacija, esanti DNR, naudoja sintezei biopolimerus. KLF turi ne tik sliekai, tačiau ir žinduoliai, įskaitant ir žmogų.

Mokslininkai nustatė, kad su amžiumi KLF kiekis mažėja. Žinant, kad šie baltymai yra svarbūs kraujotakos funkcijos palaikymui, jų netekimas išprovokuoja hipertonijos, kraujotakos ligų ir net silpnaprotystės vystymąsi.

KLF kontroliuoja autofagiją – pažeistų ląstelių naikinimą, jų organėles ir šalutinius paties organizmo gyvenimo trukmės produktus. Priešingu atveju organizme prasideda ląstelių „šiukšlių“ ir toksinių medžiagų kaupimas, kuris ir trumpina gyvo organizmo gyvenimą.

Tyrimas buvo publikuotas moksliniame leidinyje „Nature Communications“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(22)
(4)
(18)

Komentarai ()