Naujas tyrimas griauna mitus apie dinozaurus: paaiškėjo, kaip jie išgyvendavo ir kuo buvo panašūs į dabartinius gyvūnus  ()

Vienos rūšies maži plunksnuoti dinozaurai, kurių fosilija buvo rasta Kinijoje, nuo priešų gynėsi savo įvairiomis spalvomis, rodo tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Dinozaurai toli gražu ne visi buvo gremėzdiški, priešistoriniai pilki pabaisos iš atgyvenusių knygų vaikams – bent kai kurie iš jų pasižymėjo įmantriais spalvų raštais, kurie (padėdavo) slėptis nuo plėšrūnų arba juos gluminti, visai kaip mūsų laikų gyvūnai“, – sakė žurnale „Current Biology“ paskelbto tyrimo autorius Fiannas Smithwickas.

Didžiosios Britanijos Bristolio universiteto mokslininkai mėgino rekonstruoti prieš 130 mln. metų gyvenusių dinozaurų Sinosauropteryx spalvas ir nustatė, kad jiems buvo būdinga įvairių tipų slepiamoji spalva.

Ko gera, ši ypatybė padėdavo šiems dinozaurams netapti grobiu pasaulyje, kuriame gyveno daugybė daug didesnių mėsėdžių dinozaurų, įskaitant garsiojo Tyrannosaurus rex giminaičius.

Mokslininkai Sinosauropteryx fosiliją rado maždaug prieš dešimtmetį. Dabar jie sužymėjo tamsių pigmentuotų plunksnų išsidėstymą kūno paviršiuje ir nustatė tam tikrus aiškiai išsiskiriančius spalvų raštus. Tokie raštai, būdingi ir šiuolaikiniams gyvūnams, padeda susilieti su aplinka.

Tarp šių raštų yra tamsi juosta aplink akis, kuri šiuolaikiniams paukščiams padeda paslėpti akis nuo galimų priešų.

Dryžuota uodega savo ruožtu galėjo pasitarnauti trikdant ir grobuonis, ir aukas, sako mokslininkai.

„Dinozaurai mums gali atrodyti keisti, bet savo spalvų raštais labai primena šiuolaikinius gyvūnus“, – sakė pagrindinis tyrimo autorius Jakobas Vintheris.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(4)
(2)
(2)

Komentarai ()