Tūkstančiams žmonių diagnozuota nauja paslaptinga lėtinė alergija: išsivysto bet kokio amžiaus žmonėms, nepriklausomai nuo gyvenimo būdo  ()

Daromės alergiški šiuolaikiniam pasauliui: tūkstančiams žmonių diagnozuota nauja paslaptinga lėtinė būklė, kurios simptomai – nerimas, čiaudulys ir net centrinės nervų sistemos sutrikimai, straipsnį „The Daily Mail“ pradeda apžvalgininkė Maggie O`Neill.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugialypis jautrumas cheminėms medžiagoms, dar žinomas kaip idiopatinis aplinkos netoleravimas, dažniausiai pasireiškia moterims. Šią būklę paprastai išprovokuoja reakcija į kasdien buityje naudojamus produktus, jų kvapus. Simptomai įvairūs – nuo lengvų iki sunkių, tačiau tarp jų yra ir tokių, kurie žmogaus gyvenimą gali pakeisti visam laikui. Kol kas apie šią ligą žinoma nedaug, tačiau specialistai jau dabar įspėja apie jos keliamą pavojų ir ragina gydytojus nenuleisti akių nuo šios ligos simptomus patiriančių pacientų.

Pakanka vieno įkvėpimo

Įsivaizduokite, rašo M. O`Neill, jei kaskart, įkvėpus nuo praeivio sklindančių kvepalų ar užuodus skalbimo priemonių ar kitų įprastai buityje naudojamų valiklių kvapą, tektų prisidengti nosį ir burną. Žmonės, kuriems diagnozuotas daugialypis jautrumas cheminėms medžiagoms, taip elgiasi visada. Keturi penktadaliai jų – moterys.

Ilgą laiką sveikatos priežiūros specialistų bendruomenė neteikė pernelyg daug reikšmės šiuo sindromu sergantiems pacientams, tačiau pagaliau imta apie tai kalbėti. Kai kurie medikai tvirtina, jog daugialypiu jautrumu pasižymintys pacientai neretai yra priversti kęsti itin sunkius simptomus. Todėl, pasak jų, gydytojai turėtų daugiau dėmesio skirti šios nedaug tyrinėtos būklės analizei ir pasistengti identifikuoti asmenis, kurių negalavimus nulemia būtent tai.

Pacientai, kuriems nustatytas daugialypis jautrumas, neigiamai reaguoja į daugybę ore esančių cheminių medžiagų. Įkvėpę tam tikrų kvapų, kurių išvengti nėra paprasta, nes jų gali pasitaikyti bet kur ir bet kada, šie žmonės kaskart patiria tuos pačius ūmius simptomus. Tokią jų reakciją sukelia cheminės medžiagos, esančios, pavyzdžiui, kvepaluose, tabako dūmuose, pesticiduose, dažuose, statybinėse medžiagose, oro gaivikliuose, taip pat skalbimo ir valymo priemonėse. Pakanka pajusti kvapiu skalbikliu išskalbtų drabužių aromatą, ir reakcija prasideda.

Nėra apsaugotas nė vienas

Patekus į aplinką, kurioje didelė šių cheminių medžiagų koncentracija, tikriausiai daugeliui pasidarytų negera, o daugialypiu jautrumu pasižyminčius pacientus veikia net ir labai nedidelės chemikalų dozės. Neigiamą reakciją šį sindromą turintiems žmonėms taip pat dažnai sukelia vaistai, maisto produktai, žiedadulkės ir pelėsis.

Šie pacientai dažnai skundžiasi tokiais negalavimais kaip irzlumas, miego sutrikimai, negebėjimas susikoncentruoti, nerimas ir depresija. Tarp fizinių ligos simptomų – sąnarių, raumenų ir galvos skausmai, viduriavimas, pasunkėjęs kvėpavimas, galvos svaigimas, centrinės nervų sistemos ir širdies ritmo sutrikimai.

Vaikams, kuriems nustatytas šis sindromas, dažnai pasireiškia žandų ir ausų raudonis, hiperaktyvumas, būdingi patamsėję ratilai po akimis, taip pat tokie vaikai neretai patiria mokymosi ir elgesio sunkumų.

Paveiktas kenksmingų cheminių medžiagų, pirmuosius ligos simptomus pacientas gali pajusti ir po keleto dienų, tačiau trukti jie gali ištisas savaites ir net mėnesius. Lėtinė liga gali išsivystyti bet kokio amžiaus žmonėms, nepriklausomai nuo jų gyvenimo būdo ir sąlygų, rašo M. O`Neill.

Priklauso nuo hormonų pusiausvyros svyravimų

Daugialypį jautrumą cheminėms medžiagoms tyrinėjantis dr. Martinas Pallas teigia manantis, kad ši liga yra susijusi su hormonų reguliavimu, būtent todėl jis labiau būdingas vienai lyčiai – moterims.

„Daugiausia duomenų, pagrindžiančių tokį lyčių santykį, gauta ne iš daugialypio jautrumo, o iš kitos giminingos ligos – lėtinio nuovargio sindromo (LNS) – tyrimų, – sako jis. – Tarp LNS pacientų, kuriems šis sindromas diagnozuotas iki lytinės brandos, abiejų lyčių atstovų yra maždaug po lygiai. O tarp tų pacientų, kuriems LNS nustatytas vėliau, moterų yra keturis kartus daugiau. Tai tik patvirtina hormonų poveikį.“

Dr. M. Pallo teigimu, šią teoriją pagrindžia dar ir tai, jog, pavyzdžiui, po to, kai moteris pastoja, ir po to, kai pagimdo, simptomai kinta. „Tai labai aiškiai rodo, kokia didelę reikšmę turi hormonai“, – sako jis.

Specialisto nuomone, viena iš priežasčių, kodėl daugialypis jautrumas cheminėms medžiagoms iki šiol vertinamas kaip „netikra liga“, yra tai, kad dažniausiai ja serga moterys. „Manau, tai susiję su šališkumu lyčių atžvilgiu, – sako M. Pallas. – Psichogeninės ligos kilmės šalininkams tai suteikia pagrindo lengva ranka nurašyti visus simptomus, būdingus daugiausia moterims.“

Tačiau jis įspėja, kad laikytis tokio požiūrio – rizikinga. Simptomai, kuriuos patiria daugialypiu jautrumu sergantys pacientai, gali būti itin alinantys. Labai svarbu, kad gydytojai – taip pat ir visuomenė – šią ligą vertintų kaip rimtą sveikatos sutrikimą. „Norint tinkamai perteikti, kokių skausmingų išgyvenimų tenka patirti ūmesnėmis šios ligos formomis sergantiems žmonėms, prireiktų ištisų valandų“, – sako dr. M. Pallas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(12)
(1)
(11)

Komentarai ()