Pirmą kartą istorijoje mokslininkai tiesiogiai fotografuos Kentauro Alfos planetas  ()

Dauguma egzoplanetų yra aptiktos netiesioginiais metodais, nes užfiksuoti jas prie daugybę kartų šviesesnių žvaigždžių yra sudėtinga. Dabar grupė mokslininkų paskelbė apie projektą paleisti teleskopą, skirtą tiesiogiai nufotografuoti planetą ar planetas, besisukančias apie artimiausią Saulei žvaigždę Kentauro Alfą-Proksimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie vieną toje trinarėje sistemoje esančią planetą – Proksimą B – žinome jau nuo praėjusių metų, bet jų ten gali būti ir daugiau – 2012 ir 2015 metais buvo pranešta apie planetas-kandidates prie Kentauro Alfos, tačiau šie atradimai nėra patvirtinti.

Aptikti planetas tiesiogiai šioje sistemoje yra daug sudėtingiau, nei prie pavienių žvaigždžių, nes neužtenka vien uždengti žvaigždės spinduliuotės – reikia atsižvelgti ir į žvaigždžių judėjimą daugianarėje orbitoje. Tam šios misijos – pavadintos „Project Blue“ – komanda ketina pasitelkti ir žvaigždžių šviesą dengiančius skydus, ir deformuojamus teleskopo veidrodžius, ir naujus duomenų analizės metodus.

Išgavus artimiausios žvaigždės planetų vaizdus, vėliau bus įmanoma tyrinėti ir tolimesnes žvaigždes bei planetų savybes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
Autoriai: Kastytis Zubovas
(23)
(4)
(19)

Komentarai ()