Jei pasitvirtins, tai bus sensacingas atradimas: Kinijos archeologai skelbia atradę Budos palaikus  ()

Kinijoje rasti kremuoti palaikai, užrašas teigia, kad tai – Buda, dar žinomas kaip Siddhārtha Gautama.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Palaikai rasti Jingchuan provincijoje Kinijoje, kartu su 260 budistų statulų.

Užrašas ant dėžės, kurioje yra palaikai, skelbia:

„Lotoso mokyklos vienuoliai vienuoliai Yunjiang ir Zhiming, kurie priklausė Jingzhou Prefektūros Longxing vienuolyno Mañjuśrī šventyklai, surinko daugiau nei 2000 śarīra (kremuoto Budos, red. past.) dalelių, taip pat Budos dantis ir kaulus, ir palaidojo visa tai šios kalvos Mañjuśrī salėje”.

Nurodoma data – 1013 birželio 22.

Toje pačioje vietoje, kur buvo rasti palaikai ir statulos, archeologai rado ir pastato likučius, kurie, manoma ir galėjo būti Mañjuśrī sale.

Užrašas skelbia, kad surinkti Budos, dar žinomo kaip Siddhārta’os Gautama’os, palaikus Yunjiangas ir Zhimingas truko 20 metų.

„Tam, kad skelbtų budizmą, jie norėjo surinkti Budos reliktus. Kad to pasiektų, jie praktikavo Budizmo pamokymus kiekvieną savo gyvenimo akimirką, ilgiau nei 20 metų“, – teigia užrašas. – „Kai kada jie śarīra gaudavo kaip kitų aukas, kartais rasdavo atsitiktinai, kai kada jie pirkdavo juos iš kitų vietų, o kartais kiti jiems duodavo śarīra norėdami pademonstruoti savo didelę širdį“.

Įraše neminima 260 budistų statulų, kurios buvo rastos užkastos šalia Budos palaikų, todėl archeologai nėra tikri, ar jos buvo užkastos tuo pačiu metu, skelbia archeologų grupė, aptikusi radinį. Patį atradimą žurnale „Kinijos kultūros reliktai“ paskelbė archeologų grupės vadovas Hong Wu iš Gansu provincijos Kultūros reliktų ir archeologijos instituto.

Archeologai nebando nei teigti, nei neigti, ar šie palaikų likučiai tikrai priklauso Budai, mirusiam prieš 2500 metų. Anksčiau Kinijoje irgi yra aptikta palaikų dalių, kuriuos įrašai skelbia priklausius Budai – tai buvo kaukolės dalis, saugoma auksinėje skrynelėje Nanjingo šventykloje.

Šalia palaikų rastos statulos buvo sukurtos kažkada tarp Wei (386-534) ir Song (960-1276) dinastijų. Archeologai pastebi, kad tuo metu Jingchuan provincija buvo tikras transporto centras, čia prasidėjo Šilko kelias.

Statulos vaizduoja Budą ir bodisatvas (tuos, kurie siekia nušvitimo), arhatas (tuos, kurie pasiekė nušvitimą) dievybes, žinomas kaip dangiškuosius karalius. Vos ant kelių iš jų yra užrašai – pavyzdžiui, ant vienos yra užrašyta „mokinys Ai Sensacinga, 671 gegužės 26“, bet visiškai neaišku, ar tai yra skulptorius, ar kitas asmuo.

Skulptūras ir Budos palaikus 2012-aisiais aptiko kelius pradėję remontuoti Gongchi kaimo gyventojai. Nuo tada truko archeologiniai tyrimai, o pirmasis straipsnis, kinų kalba aprašantis radinius, 2016-aisiais buvo publikuotas žurnale „Wenwu“. Abu straipsniai anglų kalba neseniai buvo paskelbti žurnale „Kinijos kultūros reliktai“.

Parengta pagal „Live Science“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(19)
(3)
(16)

Komentarai ()