Sukurti šleikštulį keliantys vaistai, tačiau alternatyva dar blogesnė  (1)

Naujausio tyrimo autoriai tvirtina, kad fekalijų transplantavimas geriamosios piliulės būdu gali būti toks pats efektyvus, kaip nemaloni kartu su kolonoskopija atliekama procedūra. O tai gali būti gera žinia žmonėms, sergantiems skausmingomis žarnyno infekcijomis, nes kapsulė – nepaisant šleikštulį keliančio turinio – yra kur kas priimtinesnė pacientui, rašo „The Verge“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Fekalijų transplantavimas – medicininis gydymo būdas, kuomet paciento žarnyno bakterijos yra keičiamos sveiko žmogaus žarnyno bakterijomis. Šiuo būdu gydomos itin nemalonios bakterijų Clostridium difficile infekcijos, pasireiškiančios viduriavimu, kartais karščiavimu, pykinimu ir netgi inkstų nepakankamumu.

Kadangi C.difficile sutrikdo įprastinių žarnyno bakterijų veiklą, fekalijų transplantai, kuriuose yra gausu gerųjų žarnyno bakterijų, gali padėti išspręsti sveikatos problemą.

Nors paprastai C.difficile infekcija yra gydoma kolonoskopijos būdu, pastaraisiais metais mokslininkams pavyko ištobulinti piliules, kurios atlieka tą pačią funkciją.

Tyrime, kurį publikavo žurnalas „Journal of the American Medical Association“, tvirtinama, kad abiejų metodų efektyvumas praėjus 12 savaičių po taikymo yra vienodas.

Mokslininkai stebėjo 116 pacientų, kurie buvo linkę į C.difficile infekcijos pasikartojimą. Pusė jų buvo gydomi fekalijų transplantavimu geriant kapsules, kitai pusei buvo atliekama kolonoskopija. Apie 96 proc. abiejų grupių pacientų po 12 savaičių buvo sveiki.

Nieko nuostabaus, kad kapsulėmis gydyti pacientai buvo kur kas labiau patenkinti gydymu. „Savadarbėmis“ išmatų pripildytomis kapsulėmis buvo bandoma gydytis jau kurį laiką, o dabar jas gamina ir medikai, sumaišantys sveikų pacientų išmatų mėginius. Kad terapija būtų veiksminga, tokių piliulių reikia suvartoti daug, tačiau bet kokiu atveju tai yra mažiau skausminga ir mažiau nepatogu nei invazinė procedūra.

Verta pažymėti, kad dalyvauti tyrime nebuvo įtraukiami asmenys su sudėtingomis infekcijos formomis, tad gali būti, kad komplikuotoms infekcijoms gydyti fekalijų kapsulės nėra tinkamos. Tačiau kitiems piliulė su bjauriu turiniu gali pasirodyti kur kas patrauklesnė už alternatyvą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai (1)