Beprotiška, bet geniali idėja, jau kraunanti milijonus inovatoriui: išmatų klizma žarnyno gydymui  (6)

Lenkiškų šaknų turinčio 28 metų JAV mokslininko Marko Smitho sumanymas gydymo tikslams panaudoti žmonių išmatas daug kam atrodė beprotiškas, tačiau tikrumoje susilaukė tarptautinio pripažinimo ir neša didelį pelną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

M.Smitho išradimo esmė yra tokia – tiems pacientams, kurių žarnynas dėl įvairių priežasčių atsisako kovoti su bakterijomis, yra suleidžiama sveiko žmogaus išmatų. Tokiu būdu žarnyno flora atsinaujina, ir žmonės gali vėl normaliai funkcionuoti, nors prieš tai pusę dienos privalėdavo pratupėti tualete dėl chroniško viduriavimo.

Žarnyno ligų gydyme besispecializuojanti Klivlendo miesto klinika M.Smitho užpatentuotą fekalinę bioterapiją įvardijo vienu iš dešimties svarbiausių medicinos išradimų 2014 metais.

Mat dėl per didelio antibiotikų vartojimo, maisto užteršimo, buitinės chemijos naudojimo ir sterilaus gyvenimo būdo sparčiai daugėja sunkių žarnyno sutrikimų, kurių dalis baigiasi net pacientų mirtimi.

Ypač pavojinga tapo infekcija pavadinimu „C.difficile“, kuri suveši suniokotos floros žarnynuose ir kasmet sukelia keliolikos tūktančių amerikiečių mirtį. Tokiems ligoniams fekalinė bioterapija tapo stebuklingu išsigelbėjimu, o šį metodą medikai ėmė lyginti su nualinto sodo dirvožemio atgaivinimu natūraliomis trąšomis.

M.Smithas užpatentavo savo sugalvotą gydymo metodą ir įkūrė fekalinės bioterapijos centrą „OpenBiome“. Pradžioje tik ši viena klinika siūlė tokį gydymo metodą. Po to, kai minėtą procedūrą išgyrė prestižinis medicinos leidinys „The New England Journal of Medicine“, gydomųjų fekalijų panoro gauti daugybė klinikų.

Minėtas žurnalas M.Smitho išradimą išgyrė moksliniam eksperimentui patvirtinus, kad devyniasdešimt procentų ligonių, kentėjusių nuo infekcijos „C.difficile„, pagijo po fekalinės bioterapijos.

Kol kas sveiko žmogaus fekalijos ligoniams yra persodinamos klizmos metodu, tačiau M.Smithas viliasi sukurti tabletes, kad gydymo procedūros būtų paprastesnės. Fekalijų donorais tapti gali tik jokiomis žarnyno ligomis nesergantys bei sveiką mikroflorą turintys asmenys, o gydymui atrinktos išmatos yra saugomos specialiuose šaldytuvuose.

Kai kurie šio metodo kritikai teigia, kad kol kas nėra garantijų, kad fekalinės bioterapijos poveikis bus veiksmingas ilgai. M.Smitho šalininkai primena, kad panašiu metodu jau prieš penkis šimtus metų efektyviai gydė Kinijos farmaceutas Li Shizhenas. Jisai nepagydomai nuo viduriavimo kenčiantiems ligoniams patiekdavo sriubą, verdamą iš išdžiovintų sveikų žmonių išmatų.

Be to, primenama, kad dykumų beduinai nuo viduriavimo ligų irgi gydosi išmatomis, o ką tik gimusios pandos, koalos ir drambliukai ėda motinų išmatas, taip įgydamos bakterijoms atsparią vidurių florą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Eldoradas Butrimas
(55)
(1)
(54)

Komentarai (6)