Iššūkis galvočiams: matematika rodo, kad visi europiečiai turi bendrą protėvį - neabejotinai esate karališkos kilmės, o tikriausiai ir vikingų palikuonis. Kaip tai gali būti?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

AAA000 2017-12-10 11:13
matos nelabai moka taikyt matematinius metodus pats principas suprastas teisingai - proteviai persidengia tinklo mazgais, o neturintys palikuoniu tiesiog galutinis mazgas tinkle. bet visiskai neivertina proporciju. jei tavo genome yra 99% europiecio ir 1% aziato, ir tame 1% yra kazkokia 0,005% dalis cingischano, tai koks skirtumas, kad jis "kazkiek protevis" ? aplamai svyruoja datos tukstanciu metu ribose... galima matematine paklaida iseina kazkur 200-350% ribose net pacio paskaiciavimo... o matematinis skaiciavimas yra visiskai beprasmis, kai paklaida virs 100% kad butu prasme rasyt straipsni, kad "kazka nustate" matematiniais metodais - reikia bent jau kokiu 5% paklaidos tiksluma pasiekt. matematika yra tik tikslus irankis kaip nagrinet problema. tik norint priimtinamai tikslaus rezultato, bent pradiniai duomenys irgi turi but pakankamai tikslus. dabar jam matai emigravo per Beringo sasiauri 1 zmogum daugiau ir 200 metu paklaida iskart... kai tyrinejant visa genoma galima pasakyt 100% tiksliai kuri genomo dalis is kur. galetu bent jau pasitikrint, kaip statistinis modelis atspindejo realybe kokiu niors smulkiu mastu, kad paklaidos lygi nors suvest iki priimtino...
zet 2017-12-11 20:39
didel tikimybe bet nepakankama. Pvz kai gyveno kunigaikstis Mindaugas, buvo simtai tukstanciu zmoniu, kurie gyveno greta. Ir akivaizdu, kad Mindaugas su savo vaikais ir anukais niekaip negaljo santykiauti su visais tais simtais tuksntanciu zmoniu, ju vaikais ir anukais. Su kartosmis genai pasklinda, bet yra ir vietu, kur genu sklidimo greitis letas. Pvz Lietuva, kaip mazas krastas turi daug tarmiu. To pasekme seslus zmoniu gyvenimas. O seslaus zmoniu gyvenimas reiskia, kad ir genu sklaida maza. Aisku, uztenka karaliui pasantykiauti su vieno kaimo keliom moterimis, ir per 20 kartu genais pasklis. Bet pasklidimas nebutinai bus tolygus, jis gali aplenkti tam tikras zonas.
zet 2017-12-11 20:46
Teko paciam modeliuoti visokius procesus. Toki modeli apskritai nesunku sukurti. Ir siam modeliui nebutina pradiniu tiksliu duomenu. Isivedi dauginimo koficientus, zmoniu maisymosi koficientus, tankumo, paskui kunigaiksciu barskinimosi/prievartavimo koficientus ir gali sau modeliuoti. Tik tas modeliavimas rodis bendrus genu sklaidos principus, tad ir isvados turi buti bendros. Ir cia svarbus faktoriai kaip karai/ligos, kur buvo issluojami visi kaimai. Tad jei po tokio islavimo likdavo kelios moterys, kurios buvo prievartautos, genu sklaidos skirtumai nuo teorinio modelio gali buti koordinaliai skirtingi.
Evil Goku 2017-12-11 22:43
Žiūrėjau skeptiškai skaitydamas šio matematinio modelio rezultatus, bet jei jie patvirtinti DNR tyrimais ...