Uoga, kuri yra dvigubai vertingesnė už obuolį - ar jau mėgavotės dievų maistu? (Video)  (1)

Vos Lietuvoje paspaudžia pirmasis šaltukas, į parduotuves iš šiltų kraštų atkeliauja persimonai. Nuo rugsėjo iki gruodžio parduotuvių lentynose pasirodo persimonai. Jų tėvynė – Kinija, vėliau šie vaisiai pradėti auginti Japonijoje ir pasklido po visą pasaulį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors persimonas dažnai vadinamas Dievų vertu vaisiumi, jis yra apvali sultinga uoga, kuri gali būti geltona, oranžinė, raudona arba juoda. Persimonų medis atlaiko  27–37 laipsnių šaltį, užauga iki 10 metrų aukščio, gyvena 100–150 metų, dera kasmet ir gausiai sunokina iki 200 kg vaisių.

„Persimonai (...) yra kokybiški, kadangi vežami iš Italijos ir Ispanijos, juos rekomenduojama nusiplauti, galima pamirkyti vandenyje – taip sumažinsime taršą“, – rekomenduoja Maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyr. specialistė Algintė Serapinaitė.

Visiškai prinokęs persimonas yra minkštas, švelnus ir labai saldus. Kai kurios minkštimo dalys gali paruduoti, tačiau tai nereiškia, kad jis sugedo – taip atsitinka dėl cukraus. Laikyti ir liesti vaisius reikia atsargiai, stengiantis nepažeisti odelės.

Norėdami pagreitinti nokimą, persimonus laikykite kambario temperatūroje, o ilgiau išsaugosite sudėję į šaldytuvą. Dažniausiai persimonai valgomi švieži, bet tinka ir kepant pyragą, ruošiant želę, iš jų verdamas marmeladas. Gerai išsilaiko užšaldyti vaisiai.

Persimonas turi dvigubai daugiau maistinių skaidulų ir naudingų mikroelementų nei obuolys, ir prieš valgant jų nulupti nereikia.

Daugiau apie šiuos vaisius – Simonos Stanapėdytės reportaže (nuo 23:50)

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(14)
(4)
(10)

Komentarai (1)