Prie Žemės artėja šiurpoka žmogaus kaukolė: tikras mirties simbolis iš kosmoso? (Video)  ()

Savo akimis greičiausiai nepamatysite, bet šiemet mus jau antrą kartą aplankys šiurpokas svečias iš kosmoso. Tai – 2015-aisiais atrastas asteroidas 2015 TB145, dar vadinamas „Helovino asteroidu“. Kodėl?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-01-10 Prie Žemės artėja šiurpoka žmogaus kaukolė: tikras mirties simbolis iš kosmoso? (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nes jis atitinka tris požymius: 1) tam tikromis aplinkybėmis jis atrodo kaip žmogaus kaukolė; 2) arčiausiai Žemės jis pirmąkart praskrido 2015-ųjų spalio 31-ąją; 3) greičiausiai jis yra mirusi kometa.

Vis dėlto, šiemet jis elgsis kiek kitaip.

Pirmąkart 2015 TB145 Žemę praskriejo visai arti – už 486 tūkstančių kilometrų, t. y. iškart už Mėnulio orbitos. Bet asteroido trajektorija yra išlenkta, todėl jis Žemę aplanko ne visada tuo pačiu metu. 2015-ųjų priskridimas prie Žemės buvo arčiausias per artimiausių 500 metų.

Taip pat, 2015 TB145 praskrieja ne visada per Heloviną – asteroido orbitinis periodas yra 1125 (t. y. apie 3 metus) – tad kiekvieną kartą jis praskris vis vėliau ir vėliau.

2018-ųjų praskridimas turėtų nutikti ankstyvą šių metų lapkritį, ir šįkart atstumas bus nepalyginamai didesnis: sieks 105 atstumus tarp Žemės ir Mėnulio.

Iš ligšiolinių tyrimų žinoma, kad asteroidas yra daugmaž 625-700 metrų dydžio elipsoidas. Tai, kad jis buvo atrastas tik prieš porą metų lėmė tokie faktoriai, kad jis yra mažas, jis yra tamsus (jo albedas, t. y. atspindimos šviesos kiekis, yra daugmaž toks, kaip ir anglies gabalo), ir tai, kad jis didžiąją dalį skrajoja kažkur už Marso.

Asteroido trajektorijos eliptiškumas ir pakrypimo kampas leidžia spėti, kad 2015 TB145 kažkada buvo kometa, bet po begalės skrydžių aplink Saulę visi joje buvę lakūs junginiai išgaravo, ir liko tik plika uola.

Šią akimirką Helovino asteroidas dar toli – dabar jis yra kažkur už 3,7 atstumų tarp Žemės ir Saulės.

Parengta pagal sciencealert.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(17)
(3)
(14)

Komentarai ()