Gydytojas pateikė 9 svarbiausias taisykles, ką reikėtų daryti norint gerai išsimiegoti  ()

„Nemiga gali sukelti labai rimtų sveikatos problemų“, – sako LRT TELEVIZIJOS laidos „Klauskite daktaro“ vedėjas Alvydas Unikauskas. Ji kankina daugelį, todėl specialistas dalinasi patarimais, kaip kovoti su nemiga be vaistų pagalbos, kurių poveikis gali tęstis net ir dienos metu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gydytojas pabrėžia, kad miego trūkumas gali prisidėti prie cukrinio diabeto, vėžio, nutukimo, depresijos, atminties praradimo ir širdies ligų atsiradimo. Nugalėję nemigą galėsite turėti normalų svorį, gerą savijautą, gražią išvaizdą, gerą darbo našumą ir sėkmingus santykius.

1. Pastatykite savo darbo stalą kuo arčiau lango

„Natūrali dienos šviesa, kurią gaunate, turi didelės įtakos biologiniam laikrodžiui, padedančiam kontroliuoti daugybę procesų organizme“, – sako specialistas.

Saulės šviesos kiekis yra tiesiogiai susijęs su miego kokybės hormono melatonino išsiskyrimu. Mokslinis tyrimas nustatė, kad dieną gavus daugiau saulės spindulių – geriau miegosis naktį. 

2. Kavą gerkite iki 14 valandos

Anot laidos „Klauskite daktaro“ vedėjo, kava gali turėti įtakos miegui, nes prieš poilsį vartojamas kofeinas lemia negilų ir paviršutinišką miegą, o tai daro mus labiau pavargusiais. Viename iš 2013 metų tyrimų buvo nustatyta, kad prieš miegą kavą gėrę dalyviai neteko vienos valandos poilsio.

3. Anksti eikite miegoti

Melatoninas – organizmą regeneruojantis hormonas.

„Jis yra išskiriamas tarp 22 val. vakaro ir 2 val. nakties. Todėl geriausias laikas užmigti yra tarp 21 ir 23 val., nes kitaip ryte jausitės nepailsėję. Taigi, tokio anksti ėjimo miegoti tikslas yra tarsi atnaujinti organizmą per naktį“, – teigia A. Unikauskas.

4. Išjunkite visus šviečiančius ekranus

Specialistas pataria, kad 90 minučių prieš miegą reikėtų išjungti visus šviečiančius ekranus. 2014 metais atliktas tyrimas parodė, kad prieš miegą elektronines knygas skaičiusios moterys ilgiau negalėjo užmigti, skundėsi prasta miego kokybe, bet ir sumažėjo išskiriamas melatonino kiekis.

5. Miegokite nuogi

Kai patalpoje, kurioje miegate, yra per karšta, gali būti sunku užmigti. Tuomet kūno temperatūra pradeda savaime mažėti. Specialistai pataria miegamojo kambario temperatūrą palaikyti nuo 16 iki 20 laipsnių šilumos, o miegant vilkėti laisvus rūbus, dar geriau – miegoti nuogiems.

6. Kelkitės anksčiau

„Palaipsniui keiskite miego režimą ir pradėkite keltis anksčiau, pavyzdžiui, jei turite keltis 8 valandą, atsikelkite 15 minučių anksčiau“, – sako laidos vedėjas.

Taip pat A. Unikauskas pataria prieš užmiegant galvoti apie tai, kas ryte motyvuotų pakilti iš lovos, o telefoną padėti kuo toliau. Šis metodas padės greičiau prabusti, nes tam, kad išjungtumėte žadintuvo signalą, reikės atsikelti.

7. Pasirinkite tinkamą pagalvę

Norintys gerai išsimiegoti ir nepakenkti savo kūnui, turėtų rinktis mažesnę pagalvę arba miegoti visai be jos. Tai ypač gerai miegant ant pilvo.

8. Vakarus skirkite poilsiui

Specialisto teigimu, norintys ramiai ir kokybiškai miegoti turėtų atsisakyti sporto vakare. Pasak A. Unikausko, tai geriausia daryti ryte.

Viename tyrime dalyvavę asmenys sportavo 3 skirtingais paros laikais, o rezultatai parodė, kad sportavusiųjų ryte miegas buvo gilesnis ir ilgesnis.

9. Įsigykite kambarinių augalų

Tokie augalai kaip gebenė ar sansevjera pagerina mikroklimatą, padidina deguonies kiekį patalpoje, perfiltruoja orą, o tai žymiai gali pagerinti miego kokybę. Tačiau kambarį dekoruokite saikingai, mat nakties metu augalai į aplinką išskiria anglies dvideginį. Norintys pagerinti miegamojo oro kokybę, galėtų šiek tiek praverti orlaidę ar prieš miegą išvėdinti kambarį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(8)
(2)
(6)

Komentarai ()