Pristatė didingą viziją, kaip Vilniuje turėtų atrodyti nacionalinis stadionas ir kas bus aplink jį (Foto)  (13)

Vilniaus savivaldybėje buvo pristatytas daugiafunkcio komplekso ir nacionalinio futbolo stadiono preliminarus pasiūlymas. Daugiafunkcio komplekso komisijai prisistatė pasiūlymą pateikęs konsorciumas, kurį sudaro kompanijos „Axis Industries“, „Venetus Capital“ ir „Kauno arena“, bendradarbiaujančios su tarptautine architektų kompanija „Populous“ ir lietuviais „Cloud architektai“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Esame puikiai susipažinę su jau 30 metų besitęsiančia stadiono istorija. Todėl suprantame, kad projektas, kurį užsakė savivaldybė ir perkančios organizacijos. Tai jis nėra sudėtingas vien tik funkcine prasme. Jis yra labai svarbus simboline prasme, kad gal pagaliau jis atsiras. Tai sudėtingas ir ilgalaikis projektas, reikalaujantis prisiimti ilgalaikius įsipareigojimus ir riziką“, – sakė konsorciumo atstovas J. Davidonis.

Anot jo, siekdamas šių tikslų, konsorciumas parengė realų ir optimalų projekto įgyvendinimo pasiūlymą – tiek iš statybinės, tiek iš architektūrinės, tiek iš finansinės pusės.

„Tikimės konstruktyvių derybų ir iš Vilniaus savivaldybės, laukiame signalo, kad žiūrime ta pačia kryptimi. Esame surinkę stiprią Lietuvos ir užsienio profesionalų komandą, kuri yra pasiruošusi pradėti darbą iš karto po to, kai baigsis derybos ir bus pasirašyta sutartis“, – teigė J. Dovidonis.

„Mes eliminuojame bet kokias problemas ir nesusikalbėjimus ateičiai“, – sakė jis.

Projekto architektas Damonas Lavelle sakė, kad dabartinė stadiono konstrukcija bus nugriauta.

„Šalia yra prekybos centras „Akropolis“. Naująjį projektą mes vadiname sporto ir kultūros akropoliu“, – pristatyme žiniasklaidai juokavo projekto architektas. Pridurdamas, kad projekte yra ir dalis senosios konstrukcijos, kaip istorijos dalis.

Bijo biurokratijos

„Visa šia prezentacija norėjome pademonstruoti, kad projektas ir programa, kurią užsako savivaldybė mes suprantame. Tinkamai ją sudėliojome, esame pasiruošę ir visokeriopai pajėgūs tai įgyvendinti. Komanda sukomplektuota plati. Ir tiesiog laukiame iš savivaldybės ženklo, kad žiūrime ta pačia kryptimi. Ir derybas trumpinti ir vesti glausčiausiai terminais“, – tikėjosi atstovas J. Davidonis.

„Kas labiausiai neramina, tai, kad ši graži idėja, kad tik jio neįklimptų biurokratizmo liūne. Arba nebūtų įsukta į politinių įvykių verpetą, kaip astėjančius rinkimus, turiu omenyje“, – sakė J. Davidonis.

„Klausimas, ar nori jo ana pusė“, – klausimą apie sankirtą su politikais kalbėjo J. Davidonis.

Konsorciumas viešosios ir privačios partnerystės projektą, atitinkantį Vilniaus savivaldybės paskelbto konkurso sąlygas ir tarptautinius reikalavimus stadionams, yra pasiruošęs projektą įgyvendinti už 79,9 mln. eurų, futbolo stadiono kaina sudaro 33,8 mln. eurų.

Konsorciumas pajėgus daugiafunkcį kompleksą suprojektuoti per vienerius metus, pastatyti per dvejus ir dar 22 metus užtikrinti kokybiškas operavimo paslaugas. 15 tūkst. sirgalių talpinantis nacionalinis stadionas su futbolo aikšte ir stogu tribūnoms – tik vienas iš daugelio objektų, kuriuos būtina pastatyti pagal paskelbto konkurso sąlygas.

22 hektarų teritorijoje šalia prekybos centro „Akropolis“, vietoje dabar stūksančių betono griaučių, ketinama įgyvendinti milžinišką daugiafunkcę infrastruktūrą, skirtą ikimokyklinio ugdymo, neformaliojo švietimo ir sveikatinimo paslaugoms teikti, kultūros, komunikacijos ir informacijos centrui, sporto muziejui, masiniams kultūros ir sporto renginiams. Konkurso rengėjai Ukmergės ir Ozo gatvių sankirtoje numatė ne tik konkrečius daugiafunkcio komplekso objektus, bet ir būsimus jų plotus.

Čia ketinama pastatyti ir 300 vaikų talpinantį darželį, kurio pastato plotas sudarys 3,7 tūkst. kv. metrų, lauko teritorija – 2,3 tūkst. kv. metrų, o kaina – 3,6 mln. eurų.

Neformaliojo ugdymo veiklai skirtas net 56 tūkst. kv. metrų objektas, kuris po savo stogu sutalpins 6 krepšinio aikšteles, rankinio ir futbolo sales, kurių bendras plotas – 7 tūkst. kv. metrų. Čia bus įrengtos 1,7 tūkst. kv. metrų ploto meninės ir sportinės gimnastikos, 500 kv. metrų bokso, imtynių ir fizinio pasirengimo salė. Šiame pastate veiks ir administracinės 1,1 tūkst. kv. metrų patalpos.

Šalia taip pat numatyta įrengti UEFA reikalavimus atitinkančias tris futbolo aikštes, kurių bendras plotas sudarys 32 tūkst. kv. metrų. Taip pat iškils lengvosios atletikos stadionas, atitinkantis visus IAAF reikalavimus, su 3 tūkst. sėdimų vietų žiūrovams. Šio stadiono plotas – 14 tūkst. kv. metrų. Šių objektų statybai numatyta skirti 16,4 mln. eurų.

Suplanuotas ir Kultūros ir ugdymo centras ir biblioteka, kurių plotas sudarys 1,6 tūkst. kv. metrų. Čia numatytos ir konferencijų salės, kuriose tilps apie 1500 renginių dalyvių. Šio objekto statyboms numatyta beveik 4,6 mln. eurų. Nacionalinis sporto muziejus turės 10 salių, bus 1,5 tūkst. kv. metrų ploto, jo kaina – 4,2 mln. eurų.

Bendrai naudojamai infrastruktūrai įrengti numatyta 11 mln. eurų, kitoms būtinos išlaidoms – dar apie 3,2 mln. eurų.

Po ilgamečių, tačiau neužbaigtų, statybų šiandien daugiafunkcio komplekso vietoje yra išlikusi ankstesnio projekto betono griaučių struktūra, kuri apsunkina komplekso statybas.

Konsorciumo sudėtis

Nacionaliniame stadiono viešosios ir privačios partnerystės konkurse dalyvauja konsorciumas, kurį sudaro: „Axis Industries“, kuri rūpinsis stadiono statybomis ir vystymu; UAB „Kauno arena“, kuri konsultuos stadiono operavimo klausimais; UAB „Venetus Capital“, kuri finansuos statybų projektą; architektas Damonas Lavelle (D. Britanija), atstovaujantis tarptautinei architektų kompanijai „Populous“, projektuojančiai UEFA stadionus, ir Lietuvos kompanija „Cloud architektai“.

Tarp garsiausių Damon Lavelle futbolo statinių projektų – 2004 metais Portugalijoje vykusio Europos futbolo čempionato pagrindinis „Luz“ stadionas Lisabonoje, talpinantis 65 tūkst. sirgalių, ir Algarve stadionas Faro mieste, kurio talpa – 30 tūkst. žmonių. D. Lavelle darbų sąraše – ir pagrindinė 2010 metais Pietų Afrikoje vykusio Pasaulio futbolo čempionato arena – FNB futbolo stadionas Johanesburge, talpinantis net 94 tūkst. fanų.

1983 m. įkurta tarptautinė architektų kompanija „Populous“ garsėja visame pasaulyje kuriamais įvairioms sporto šakoms skirtais kompleksais, arenomis ir stadionais. „Populous“ futbolo statinių sąskaitoje – net 26 stadionai, tarp kurių – žymusis Wembley stadionas Londone.

Stadiono Vilniuje statybomis rūpinsis Lietuvos kompanija „Axis Industries“, kuri jau daugiau nei 20 metų įgyvendina sudėtingus pramoninių objektų projektus ir turi reikiamą kvalifikaciją imtis pačių sudėtingiausių statybų. Kompanija yra pastačiusi Lietuvos metų sporto statiniais paskelbtus „Siemens“ areną, „Vichy“ vandens parką, DELFI sporto centrą, šiuo metu stato Klaipėdos baseiną.

Kitas konsorciumo dalyvis UAB „Kauno arena“ dirba didžiausia daugiafunkcės arenos Baltijos šalyse – Kauno „Žalgirio“ arenos – operatoriumi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(22)
(-14)

Komentarai (13)