5 mikroinsulto požymiai, kurių negalima ignoruoti - mikroinsultas dažnai ištinka jaunus žmones!  (3)

Mikroinsultas – galvos smegenų kraujo apytakos sutrikimas, galintis turėti tokių pat neigiamų pasekmių kaip ir rimtasis. Kaip galima suprasti iš priešdėlio „mikro“, pažeidžiamos tik smulkios galvos smegenų kraujagyslės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl mikroinsultio įvyksta ne globalinis smegenų ląstelių pažeidimas, o tik nedidelis ir mažame smegenų plote, nekeliantis mirtinos grėsmės žmogaus gyvybei ir sveikatai.

Paprastai aplink pažeistą vietą esančių audinių kraujo apytaka atsistato iškart. Čia ir slypi didžiausia problema: mikroinsultą patyrę žmonės dažnai to net neįtaria.

Kaip ir rimto insulto atveju mikroinsulto visi pagrindiniai požymiai juntami beveik vienu metu:

  1. Galvos skausmas arba svaigimas
  2. Galūnių ir veido nutirpimas
  3. Staigus arterinio kraujo spaudimo padidėjimas
  4. Jautrumo ir judesių koordinacijos sutrikimas
  5. Galimas perdėtas jautrumas ryškiai šviesai arba trumpalaikis sąmonės netekimas

Pajutus iškart 3–4 simptomus, reikia nedelsiant kreiptis į medikus. Jeigu nuo mikroinsulto momento bus praėję ne mažiau kaip šešios valandos, tai pagalbą suteikę medikai galės padėti išgyventi mikroinsultą su minimaliomis pasekmėmis ir visai atstatyti smegenų funkcijas.

Žmonėms, kurie patenka į padidėjusios insulto grėsmės grupę, rekomenduojama kartkartėmis atlikti galvos magnetinio rezonanso tyrimus, kurie padeda ankstyvojoje stadijoje atpažinti pirmuosius neigiamus pakitimus.

Mikroinsultas dažnai pasitaiko jauniems

Daug kas klaidingai mano, kad insultas gresia tik žmonėms po 50 metų. Deja, dažnai jis pasitaiko ir trisdešimtmečiams, ypač tiems, kurie yra jautrūs geomagnetinėms audroms ir atmosferos slėgio pokyčiams, taip pat dažnai patiriantiems stresą ir gyvenantiems ne visada sveikai. Pakenkti gali net per didelis fizinis krūvis treniruoklių salėje!

Paprastai pajutę simptomus jauni žmonės numoja ranka ir nusprendžia, kad taip atsitiko dėl nuovargio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(80)
(5)
(75)

Komentarai (3)