Gyvenimas, kokio net neįsivaizduojate: poliomielitu sergantį vyrą visam gyvenimui įkalino „geležiniuose plaučiuose“ (Video)  ()

Amerikietis Paulas Alexanderis persirgo poliomielitu 1950-aisiais ir gavo tuomet vienintelę išgyventi padėjusią priemonę – „geležinius plaučius“ (angl. iron lung), specialų įrenginį, leidusį tūkstančiams žmonių išgyventi dalinį paralyžių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pokario metais poliomielito epidemija buvo pasiekusi tokį lygį, kad buvo kuriami ištisi „geležinių plaučių“ centrai, kuriuose paralyžiuotieji buvo guldomi keliais aukštais.

Nuo tada, kai agresyvios skiepų kampanijos dėka kova su poliomielitu JAV buvo paskelbta apie pergalę prieš klastingą ir pavojingą ligą, metalinių kapsulių gamyba buvo nutraukta, kaip jų techninis aptarnavimas – tačiau P. Alexanderis liko vienu iš nedaugelių išgyvenusiųjų, kurie ir toliau naudojosi pasenusiu įrenginiu, rašoma „Gizmodo“.

Dabar P. Alexanderiui yra 70 metų. Poliomielitu jis susirgo 1952-aisiais ir vos sulaukęs 5-erių buvo patalpintas į „geležinius plaučius“. Šešerių jį visiškai paralyžiavo žemiau kaklo. Dabar jis geležinėje kapsulėje praleidžia faktiškai visą savo laiką kiekvieną dieną.

Šis įrenginys padeda jam įkvėpti ir iškvėpti dėka spaudimo kaitaliojimo sandarioje kapsulėje. Vėliau mokslas išrado naujus, pažangesnius ir ne tokius grėmėzdiškus būdus, kaip paralyžiaus kamuojamiems pacientams palengvinti kvėpavimą, tačiau „pirmiesiems“ pacientams naujieji būdai tapo neprieinami. Dėl ligos ir nuolatinio gulėjimo ligonių nugaros tapdavo S raidės formos, todėl jie fiziškai nebegalėjo naudoti pažangesnių gydymo priemonių. Taip jie liko prikaustyti prie savo „Geležinių plaučių“ visam gyvenimui.

„Geležiniai plaučiai“, kuriuose gyvena P. Alexanderis, kaip ir bet kuris įrenginys, dėl amžiaus pradėjo gesti. 2015-aisiais jo draugui netgi teko įrašyti kreipimąsi „YouTube“, kuriame buvo ieškoma inžinieriaus, galinčio suremontuoti respiratorių. Netrukus gelbėtojas buvo surastas, o sugedusi svarbi įrenginio dalis – pakeista.

Anot „Gizmodo“, Paulas Alexanderis – vienas iš paskutiniųjų žmonių JAV, kurie vis dar gyvena šiuose pasenusiuose metaliniuose karkasuose. 2013-aisiais tarptautinė poliemielitą išgyvenusius žmones vienijanti organizacija suskaičiavo JAV 6-8 tokius žmones, tačiau kiek jų išgyveno iki šios dienos, tiksliai nežino niekas.

1955 metais JAV gyventojai buvo masiškai paskiepyti virusologo Jonaso Salko išrasta vakcina nuo poliomielito. 1960-aisiais užregistruotų ligos atvejų šalyje skaičius ženkliai krito, o paskutinis žinomas atvejis užfiksuotas 1979 metais. 2016-aisiais buvo nustatyti vos 37 atvejai pasaulyje – Afganistane, Nigerijoje ir Pakistane.

„Geležinių plaučių“ gamyba ir priežiūra 1950-1960 metais užsiėmė organizacija „March of Dimes“. Kuomet liga buvo laikoma beveik nugalėta, teises į įrenginių techninę priežiūrą buvo perduota komercinei bendrovei, kuri ilgainiui tapo „Philips“ dalimi. 2004-aisiais įrenginių priežiūra buvo nutraukta.

Nuo kaklo žemyn visiškai paralyžiuotam P. Alexanderiui negalia nesutrukdė gauti aukštąjį išsilavinimą ir tapti teismo advokatu. Šiuo metu jis užsiėmęs memuarų rašymu – beje, pats jis pasakoja, kad niekada nėra laikęs savęs neįgaliu. Jis taip pat nerimauja, kad dėl skiepų priešininkų poliomielito epidemija gali pasikartoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(34)
(1)
(33)

Komentarai ()