Sukurtas pats detaliausias iki šiol kosmologinis modelis: apima viską, kas dėjosi nuo Didžiojo sprogimo iki šių dienų  ()

Kosmologiniai struktūros formavimosi modeliai yra daugiausiai skaitmeninių resursų reikalaujantys astronominiai uždaviniai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar pristatyti naujausio tokio modelio, IllustrisTNG, pirmieji rezultatai. Šiame modelyje buvo sekama daugiau nei 30 milijardų dalelių, atitinkančių tamsiosios ir regimosios medžiagos telkinius, evoliucija per visus beveik 14 milijardų metų nuo Didžiojo sprogimo iki šių dienų.

Modeliuojama sritis yra 300 megaparsekų kraštinės ilgio kubas – šis ilgis maždaug devynis kartus viršija Mergelės superspiečiaus, kuriam priklauso ir Paukščių Takas, skersmenį.

Šie rezultatai daug geriau atitinka stebėjimus, nei ankstesniųjų modelių – tam padeda ne tik didesnis modeliuojamas regionas ir geresnė raiška, bet ir pagerėjęs mūsų supratimas apie įvairius svarbius procesus, tokius kaip žvaigždžių formavimasis ar supermasyvių juodųjų skylių poveikis galaktikoms. Tarp naujųjų rezultatų kaip svarbiausius patys tyrėjai išskiria tris.

Pirmasis – patvirtinimas, jog supermasyvių juodųjų skylių grįžtamasis ryšys yra esminis veiksnys, sustabdantis žvaigždėdarą galaktikose.

Antrasis – nustatyta, kaip turėtų švytėti galaktikų haluose ir aplink jas pasklidusios žvaigždės, atplėštos susiliejimo su kita galaktika metu.

Trečiasis – dujų telkimasis į galaktikas paveikia ir tamsiosios materijos telkimąsi, taigi kosminių struktūrų tipiniai dydžiai tampa kitokie, nei prognozuojama nagrinėjant vien tamsiosios materijos judėjimą.

Visų tyrimų rezultatus rasite arXiv: pirmąjį, antrąjį, trečiąjį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(13)
(1)
(12)

Komentarai ()