Toliau dar įdomiau - „SpaceX“ jau ruošia kai ką dar didingesnio už „Falcon Heavy“ (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

aidas.Žebrauskas 2018-02-14 15:52
Idomu jei is tikruju pries 50 metu turejo tokia galinga raketa (Apolon) - tai kokiem galam viska kuria is naujo? Buvusi raketa jau turejo buti istobulinta ir dabar turi skraidyti su N-taja raketos versija, o ne su rusiskais RD varikliais.
Kirtis 2018-02-14 16:41
Priežastis ta pati, kodėl ir pati Apolon programa buvo nutraukta ir iki šiol nieko panašaus net nebandyta daryti - tai reikalvo labai didelių investicijų, ir buvo prieita išvados, kad tokius pinigus investuoti neapsimoka. Visgi nors tos programos buvo nutrauktos ir nebevystomos, technologijų vystymas nesustojo. tyrimai, nors ir netiesiogiai, vyko nenutrūkstamai visą laiką ir tai leido dabar jau visai kitaip grįžti prie tų pačių problemų sprendimų. Netgi tokie dalykai, kaip projektavimas, skaičiavimai, kompiuterinis modeliavimas šiandien galimi kur kas pigiau, greičiau, efektyviau ir tiksliau. Visa tai ir papildomai daugkartinio naudojimo strategija leido ženkliai sumažinti kainas. Saturn V paleidimas (1 paleidimas, be kūrimo išlaidų), perskaičiavus į šiandienines kainas kainavo 1,16 milijardo dolerių... Falcon Heavy paleidimas šiandien kainuoja 90 milijonų ir kaip nurodyta šitam paciam straipsnyje, visas FH kūrimas atsiėjo pusę to, kiek kainavo tiesiog vienkartinis Saturn V paleidimas... Taigi akivaizdu, kad šiandien sąlygos tokiems projektams ir tokių technologijų vystymui yra gerokai palankesnės, o ateityje turėtų ir dar labiau gerėti.
mobilunkas 2018-02-14 19:28
stebiuos, kad privati kompanija praktiskai pajegia daugiau nei galinga siuolaikiska valstybe.
Creatium 2018-02-14 19:54
ir bus aišku ar verta investuoti į kosmosą ar ne. Juolab, kad yra šiaip 'kosmosas' ką jau dabar su tokiu mažu finansavimu NASA padaro, sunku net pagalvot ką padarytų su kad ir dvigubai didesniu finansavimu. Užtektų, kad Trumpas vietoje sienos su Meksika už 8-20 mlrd. dolerių, juos skirtų NASA. Tai būtų dvigubai daugiau lėšų, negu jie gauna dabar (~19 mlrd.).
Evil Goku 2018-02-14 19:54
rusiški RD varikliai iš esmės skiriasi konstrukcija nuo Saturn 5 variklių ir yra efektyvesni.
AAA000 2018-02-14 19:54
valdiskos imones niekada lesu netaupo. prisigalvoja visokiu pertekliniu reikalavimu ar absurdisku planu. ir daznai ismeto lesas negave rezultato. kazkiek aisku ir technologijos atpigina, bet cia ne tas atvejis. raketu principas liko taspats, nuskrist toliau ar greiciau netapo imanoma, nes bazine raketu technologijos dalis liko vienoda. atpigo tik valdymas ir skaiciavimo pajegumai. visokia informacijos rinkimo technika istobulejo. tiesiog verslinis raketu konstravimo budas numete nereikalingas veiklas, tai galim ivertint, ant kiek valdzia svaiste mokesciu babkes su tom Menulio uzkariavimo programom verslas irgi pasieks ribas manau. ir bus puikus atskaitos taskas, kiek tai realiai kainuoja. o su dar galingesne raketa gali ir SpaceX subankrutuot. jau ir dabar nestebuklai su uzsakymu kiekiais...