Štai ką duoda milžiniški pinigai ir fantazija: JAE dykumoje pastatė didžiausią pasaulyje gėlinto vandens rezervuarą (Video)  (2)

Jungtiniuose Arabų Emyratuose gyvenantys žmonės vis labiau susiduria su gėlo vandens stygiumi. Auganti žmonių populiacija jo reikalauja vis daugiau ir daugiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naftos šiai šaliai tikrai netrūksta. Būtent ji leido JAE pastatyti didelius, brangius ir daug energijos suvartojančius vandens gėlinimo įrenginius. Tiesą sakant JAE gyventojai taip mėgsta vandenį, kad jie yra didžiausi jo naudotojai visame pasaulyje – vienas žmogus sunaudoja 600 litrų gėlo vandens per dieną!

Šių metų sausio 15 diena Abu Dabyje įvyko „International Water Summit 2018“ viršūnių susitikimas. Šiame renginyje JAE paskelbė, kad ėmėsi didelio ir drąsaus žingsnio siekdama užtikrinti šalies gyventojų vandens saugumą ir nuolatinį tiekimą. Abu Dabio „Vandens ir elektros tarnyba“ (ADWEA) paskelbė apie didžiausios pasaulyje dirbtinio vandens gėlinimo saugyklos veiklos pradžią.

Šis rezervuaras užtikrins tik dalį šalies kasdienio, 6 milijardų litrų, vandens suvartojimo poreikį. Taip yra dėl to, kad bendras vandens suvartojimas apima ne tik būtinus poreikius, bet ir naudojamas daugybės golfo aikštynų laistymui, ryklių baseinų valdymui bei milžiniškiems pramogų parkams.

Mintis statyti vandens rezervuarą dykumoje atrodo išties egzotiškai. O visas šio projekto planavimas prasidėjo dar 2002 metais. Projektas kainavo 435 mln. JAV dolerių. Vanduo yra pumpuojamas iš pakrantėje esančios jėgainės į Livos dykumą. Gėlintas vanduo keliauja maždaug 1 metro skersmens vamzdžiais, kurie yra išdėstyti visoje dykumoje ir sujungti bei suvirinti taip, kad tarnautų mažiausiai 50 metų. Vanduo yra išleidžiamas 80 metrų gylyje po žeme pro perforuotus vamzdžius. Jis prasiskverbia į giliau esantį vandeningąjį sluoksnį. Yra maždaug 300 specialių šulinių, skirtų papildyti, atkurti ir stebėti vandeningojo sluoksnio lygį.

„Vandens gėlinimo įrenginiai gali padėti apsisaugoti nuo audrų, sistemų sutrikimų ar netgi „raudonojo potvynio“ reiškinio, kurį sustiprino klimato kaita“, - teigia ADWEA vadovas Saif‘as Saleh‘as Al Seairi‘s. „Raudonojo potvynio“ reiškinys yra dar viena frazė apibūdinanti dublių žydėjimą vandenyje. Tai yra nauja ir potencialiai rimta grėsmė vandens saugumui šiame regione. „Vyriausybė suvokė, kad reikia alternatyvios vandens tiekimo sistemos, kuri atitiktų mūsų poreikius bei leistų sušvelninti klimato kaitos riziką“, - teigė Al Seairi‘s.

Jis pripažino, kad pamokos, išmoktos statant šį gėlinimo rezervuarą bus pasidalintos su „regioniniais partneriais“ ir kiti tokio pobūdžio projektai bus pigesni.

Tačiau yra gana akivaizdu, kad tokie gigantiški projektai yra galimi tik labai turtingose šalyse. Tos šalys, kurios susiduria su gėlo vandens trūkumu ir neturi gausių naftos išteklių, tokios prabangos sau leisti negali.

(29)
(0)
(29)

Komentarai (2)