Kodėl kartais trūkčioja akies vokas? Štai ką reikėtų daryti, kad to išvengtumėte  (1)

Akies tikas – smulkmena, bet labai erzina ir trukdo. Laimei, šis nemalonus reiškinys nėra susijęs su jokiomis rimtomis ligomis. Tai – tik akies nervo dirglumo simptomas. Kai akies nervas per ilgai būna įtemptas, atsiranda nevalingi akies raumens susitraukimai, kurie ir sukelia tiką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kodėl trūkčioja vokas?

Egzistuoja kelios priežastys, kurias lengva pašalinti. Voko trūkčiojimą gali sukelti stresas ir miego trūkumas, piktnaudžiavimas kofeinu, alkoholiu, nikotinu.

Prie galimų priežasčių taip pat reikėtų priskirti akių sausumą, kuris gali atsirasti dėl nuolatinio darbo su kompiuteriu ir skaitymo. Kartais tikas atsiranda kaip organizmo reakcija į antihistamininių preparatų arba antidepresantų vartojimą. Jeigu naudojate nosies lašus, kurie mažina gleivinės patinimą, taip pat gali pradėti trūkčioti vokas.

Tikas paprastai būna trumpalaikis, bet jeigu jis užsitęsia kelias savaites, būtinai kreipkitės į okulistą. Užsitęsęs trūkčiojimas gali būti glaukomos, ragenos problemų, akies uždegimo simptomas.

Kaip atsikratyti voko trūkčiojimo?

Paprasčiausia būtų pakeisti savo įpročius, kurie sukelia trūkčiojimą. Stenkitės laikytis tinkamo dienos režimo ir nepervargti. Jeigu įtariate, kad dėl to kaltas stresas ar nuovargis, stenkitės sąmoningai atsipalaiduoti.

Jeigu akys trūkčioja nuolat, pasistenkite sumažinti darbo prie kompiuterio laiką, rečiau žiūrėti televizorių, mažiau skaityti. Dirbdami prie kompiuterio, naudokite akių lašus.

Kas 10 minučių atitraukite žvilgsnį nuo monitoriaus. Kad atpalaiduotumėte akių raumenis, trumpam užsimerkite, o tada pažvelkite į kokį nors toli esantį daiktą. Tam sugaišite ne daugiau kaip 10–15 sekundžių, bet išvengsite vokų trūkčiojimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(15)
(0)
(15)

Komentarai (1)